De woningmarktcijfers NVM van het 4e kwartaal oftewel de jaarcijfers van 2021
16 januari 2022 
4 min. leestijd

De woningmarktcijfers NVM van het 4e kwartaal oftewel de jaarcijfers van 2021

Meten is weten

De woningmarktcijfers van 2021 zijn er weer. Voor ons altijd een mooi moment, want de cijfers van de NVM zijn de beste graadmeter voor de woningmarkt.

De cijfers worden namelijk vastgelegd op het moment van het tekenen van de koopovereenkomst, zonder vertraging.

Het marktaandeel van de NVM zorgt er verder voor dat je deze cijfers mag beschouwen als het meest juiste inzicht in het wel en wee van de woningmarkt van dit moment

Gratis downloads

Onderaan heb je weer de mogelijkheid om gratis de woningmarktinformatie van jouw gemeente op te vragen, evenals het complete rapport van Nederland en ook nog de mogelijkheid voor een gratis waarde-indicatie. Kortom, Digimakelaars.nl houdt je zo goed mogelijk op de hoogte van wat er speelt rondom wonen en je eigen huis.

Lezen, luisteren of kijken? Kies zelf je mediumMarkt stagneert

Wel, die inzichten zijn niet fraai helaas. Het woningaanbod loopt wederom terug en de verkoopprijzen zijn weer gestegen.

De oplevering en de realisatie van nieuwbouw stagneert. De markt loopt helemaal vast. En toch lijkt er wat rust te komen, maar dat komt dan vooral door mensen die het moe zijn om nog verder te zoeken als ze steeds tegen een muur aan lopen.

Gelukkig hebben we nu een minister van Wonen en Volkshuisvesting die de brokken van Blok mag gaan opruimen. We willen als NVM makelaars ;landelijk en plaatselijk in gesprek met de overheid om de woningbouw beter op gang te brengen.

In de cijfers van Funda zie je dat het aantal unieke bezoekers met een kwart is teruggelopen van 5 miljoen naar 4 miljoen per maand.

De cijfers van 2021

We gaan de cijfers bespreken van het 2e coronajaar 2021.

Prijzen en aantallen blijven stijgen

Op een enkel plekje na zijn in het hele land de prijzen gestegen.Het sterkst in de wat stillere gebieden, de Gelders Achterhoek, de Veluwe, de IJsselmeerpolders, Noord Drenthe en Oost Groningen. Het Gooi en Groot Amsterdam werden wat tammer, maar stegen ook nog flink met ca. 20%.

Woningmarktcijfers NVM 4e kwartaal q4 2021 | Digimakelaars

Er zijn ruim 35.000 woningen verkocht, 23% minderden vorig jaar. Tegen een gemiddelde verkoopprijs van 438.000 euro en dat is dan 21% meer dan vorig jaar. Voor het 3e kwartaal achter elkaar stijgen de prijzen met 20% op jaarbasis.

Als de stijgingen zo doorgaan gaan we binnen 2 jaar door de 500.000 euro als gemiddelde verkoopprijs.

Tussenwoningen stegen het snelst met 22,5% naar gemiddeld 386.000 euro. Dat is ver boven de NHG grens van 355.000 euro.

Vrijstaande woningen zijn nu een ton duurder dan vorig jaar en appartementen 60.000 euro.

Woningmarktcijfers NVM 4e kwartaal q4 2021 | Digimakelaars

Aanbod blijft krap

De gemiddelde verkooptijd bedraagt 23 dagen. Er staan een derde minder woningen te koop vergeleken met vorig jaar, slechts 15.600 huizen. Als koper heb je de keuze uit 1,3 woning en dat is echt krap.

Woningmarktcijfers NVM 4e kwartaal q4 2021 | Digimakelaars

Aanbodcrisis

In het 4e kwartaal kwamen er maar 36,5 duizend huizen in de verkoop en dat is 16% minder dan vorig jaar.

Totaal zijn er in 2021 141 duizend woningen te koop gekomen, in goede jaren is dat rond de 170.000.

Boven de vraagprijs verkocht vlakt af

80% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, maar dat aantal stagneert, zo ook het percentage dat de prijs hoger uitkomt dan de vraagprijs.

Het lijkt erop dat kopers een soort plafond hebben bereikt voor wat ze kunnen (of willen) De afvlakking die vorig kwartaal begon lijkt nu door te zetten.

Woningmarktcijfers NVM 4e kwartaal q4 2021 | Digimakelaars

De ontwikkeling van de vraagprijzen van te koop gezette woningen is ook interessant. Je ziet dat in tegenstelling tot de jaren voor de eeuwwisseling, de vraagprijzen niet leidend maar volgend zijn. Ze stijgen ook flink, maar blijven als het ware achter bij de echte marktontwikkeling.

Nieuwbouwaanbod valt opnieuw tegen

Er kwamen maar 8800 nieuwbouwhuizen te koop via de NVM en dat is 22% minder dan vorig jaar.

Over het hele jaar genomen werden ruim 35000 nieuwwoningen verkocht. Ietsje meer dan vorig jaar, maar nog steeds 50.000 te weinig

De prijs van nieuwbouw stijgt naar gemiddeld 466000 euro. In 2021 zijn er meer dan duizend woningen aangeboden met een vraagprijs van meer dan 1 miljoen euro. Even aardig om te weten.

Het lijkt alsof het aandeel appartementen bij nieuwbouw blijft steken bij 40%. En dat is maar goed ook.

Nieuwbouw ontwikkeling NVM q4 2021

Beter vraaggericht bouwen

We vinden dat er meer moet worden gebouwd voor senioren. Bungalows of mooie appartementen tegen of in de stadscentra met voorzieningen om de hoek. Als we de senioren daarmee in beweging krijgen schuift de hele markt een stapje op en komen eraan de onderkant woningen vrij voor starters en kleine gezinnen.

Inzicht krijg je gratis bij Digimakelaars!

Wil je toch een kans wagen op deze markt? Of heb je een woning gevonden? Dan is het handig om te weten wat je huis nu waard is. Vraag via onderstaande knop je GRATIS waarde-indicatie aan!

  Gratis waarde-indicatie Digimakelaars

Gratis downloads

Wil je meer weten? Alle gratis downloads, gemeentecijfers, landelijke cijfers krijg je gratis via onderstaande knoppen:

       

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen