Het kopen van een huis is een spannend proces en vaak denken mensen dat het tekenen van de koopovereenkomst het einde van de reis is. Maar wat gebeurt er eigenlijk daarna? Welke stappen moet je nog zetten en hoe kun je slim besparen op bijkomende kosten? In dit blog nemen we je stap voor stap mee door het vervolgproces na het tekenen van de koopovereenkomst.
Liever de video bekijken? Dat kan hier:
1. De wettelijke bedenktijd
Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heb je als koper drie dagen wettelijke bedenktijd. Dit betekent dat je zonder opgave van reden nog van de koop kunt afzien. De woning wordt in deze periode als "verkocht onder voorbehoud" of "onder bod" op Funda weergegeven.
2. Start met je hypotheekaanvraag
Natuurlijk heb je vooraf al gekeken of het financieel zou kunnen lukken. En als je zeker weet dat je de woning wilt kopen, is het verstandig om direct je hypotheek verder te regelen. Je hypotheekadviseur helpt je hierbij, maar let op: laat je niet zomaar een taxateur of notaris door hen opdringen. Zeker bij taxaties blijft er voor de hypotheekadviseur ook nog wat aan de strijkstok hangen. Je kunt hier flink besparen door zelf rond te kijken.
3. Het taxatierapport laten opstellen
Voor je hypotheekaanvraag heb je een taxatierapport nodig van een onafhankelijke taxateur. Dit rapport moet vaak gevalideerd worden door het NWWI en de kosten liggen tussen de € 400 en € 800. Vergelijk taxateurs om geld te besparen.
Let op: Een taxatie is niet hetzelfde als een bouwkundige keuring. Wil je weten of de woning bouwtechnisch in orde is? Dan is een bouwkundige keuring een verstandige keuze.
4. Kies een notaris
Als koper mag jij de notaris kiezen. Dit hoeft niet direct bij het tekenen van de koopovereenkomst, maar wel kort daarna. Wil je besparen? Kijk dan op degoedkoopstenotaris.nl en let op verborgen kosten voor extra diensten. De verkoper kan extra kosten voor een te ver weg gelegen notaris bij jou in rekening brengen.
5. De bankgarantie of waarborgsom regelen
De notaris zal je informeren over de bankgarantie of waarborgsom. Dit is een bedrag van meestal 10% van de koopsom dat als zekerheid wordt gesteld. Regel dit op tijd om problemen te voorkomen.
6. Regel je energiecontracten en abonnementen
Een verhuizing is hét moment om te besparen op je gas, elektra, water, internet en tv-abonnementen. Omdat je deze boetevrij kunt opzeggen, is het slim om te kijken naar goedkopere aanbieders.
7. Houd de datum van het financieringsvoorbehoud in de gaten
Als je een financieringsvoorbehoud hebt, zorg er dan voor dat je de einddatum goed in de gaten houdt. Laat je deze verlopen zonder financiering? Dan kun je niet zomaar onder de koop uit. Zet de deadline in je agenda en controleer tijdig de status van je hypotheek.
8. De eindinspectie op de dag van de sleuteloverdracht
Op de dag van de overdracht inspecteer je samen met de verkoper de woning. Je controleert of alles in de afgesproken staat is, neemt de meterstanden op en krijgt uitleg over de installaties. Zijn er gebreken? Bespreek deze voordat je naar de notaris gaat. In sommige gevallen kan een deel van de koopsom worden achtergehouden totdat het probleem is opgelost.
9. Naar de notaris voor de sleuteloverdracht
Bij de notaris teken je de transportakte en ontvang je officieel de sleutels van jouw nieuwe woning. Als je een hypotheek hebt, teken je ook de hypotheekakte. Koop je samen en ben je niet getrouwd? Overweeg dan direct een samenlevingsovereenkomst of testament.
10. Sleutels in de hand? Verhuizen maar!
Zodra de akte is getekend en de sleutels zijn overgedragen, ben jij officieel eigenaar van je nieuwe woning. Tijd om te verhuizen en te genieten van je nieuwe thuis!
Huis kopen en zeker zijn van je zaak? Neem een aankooprapport:
#huisKopen #Sleuteloverdracht #Hypotheek #Notaris #ChecklistHuisKopen #Koopakte #Woningmarkt #Makelaarsadvies