Wat is het biedlogboek en waarom is het belangrijk bij de verkoop van een huis?
09 april 2025 
1 min. leestijd

Wat is het biedlogboek en waarom is het belangrijk bij de verkoop van een huis?

Wat is het biedlogboek en waarom is het belangrijk bij de verkoop van een huis?

Sinds 1 januari 2023 is het biedlogboek verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging zoals de NVM, of Vastgoed Nederland. Deze nieuwe regel maakt het kopen en verkopen van een huis een stuk transparanter. Maar wat is het biedlogboek nou precies? En wat heb jij eraan als woningkoper of verkoper?

Wat is een biedlogboek?

Een biedlogboek is een digitaal overzicht waarin alle biedingen op een woning worden geregistreerd. Dus elk bod, inclusief het tijdstip, eventuele voorbehouden (zoals financiering of bouwkundige keuring) en zelfs de gewenste opleverdatum van de koper. Dit logboek wordt pas gedeeld nádat de woning officieel is verkocht en de bedenktijd en het financieringsvoorbehoud voorbij zijn.

Belangrijk: Alleen kopers die daadwerkelijk een bod hebben gedaan, kunnen het biedlogboek inzien.

Waarom is het biedlogboek ingevoerd?

Heel simpel: meer transparantie en eerlijkheid. In het verleden zijn er situaties geweest waarin bieders het gevoel kregen dat ze tegen elkaar werden uitgespeeld. Soms terecht, soms niet. Het bood ruimte voor twijfel en wantrouwen – en dat is niet hoe het zou moeten gaan.

Met het biedlogboek wordt het spel van bieden en onderhandelen duidelijker, eerlijker én inzichtelijk voor alle betrokken partijen.


5 voordelen van het biedlogboek

Hier zijn de grootste voordelen voor woningkopers én verkopers:

1. Meer inzicht in de gunning

Je ziet welk bod is geaccepteerd, inclusief de voorwaarden. Dit helpt je om strategischer te bieden bij een volgende poging.

2. Transparantie over biedbedragen

Je ziet wat anderen geboden hebben. Had je te laag ingezet of juist (veel) te hoog?

3. Controle op de biedtermijn

Je kunt checken of biedingen netjes binnen de deadline zijn gedaan. Geen last-minute verrassingen dus.

4. Duidelijk bewijs bij conflicten

Komt er discussie over de verkoop? Dan heb je als koper én verkoper een waterdicht overzicht van wat er precies is gebeurd.

5. Zekerheid voor de verkoper

Als verkoper weet je 100% zeker dat je alle biedingen hebt ontvangen. Geen bieding blijft meer ‘onder de pet’ bij de makelaar.


Let op: niet elke makelaar gebruikt het biedlogboek helaas

Alleen makelaars die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie zijn verplicht om met het biedlogboek te werken. Koop of verkoop je een woning via een niet-aangesloten makelaar, wees dan extra scherp. Neem bijvoorbeeld een eigen aankoopmakelaar mee die wél bij een branchevereniging zit. Dan weet je zeker dat je belangen goed worden behartigd.

Ben je klant bij een NVM-makelaar? Dan krijg je meestal toegang tot Move.nl, het digitale klantdossier. Ook daar is het biedlogboek straks te vinden voor verkopers.


Samengevat

Het biedlogboek is een belangrijke stap naar eerlijker bieden, transparanter onderhandelen en een betere woningmarkt voor iedereen. Of je nou koopt of verkoopt, je profiteert er direct van.

#huisverkopen #huiskopen #biedlogboek #makelaarstips #digimakelaars #woningmarkt #transparantie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen