Verhogen zonnepanelen de waarde van mijn huis?
25 augustus 2018 
2 min. leestijd

Verhogen zonnepanelen de waarde van mijn huis?

Verhogen zonnepanelen de waarde van mijn huis?

Deze vraag krijgen we nog wel eens als onze relaties nadenken over de plaatsing van zonnepanelen.

Daar kunnen we een kort en een lang verhaal over houden.

Kort: 

Ja! Zonnepanelen zijn waardeverhogend voor je huis.

Waarom? Omdat de maandelijkse lasten van je huis dan voor de toekomst altijd een zeker bedrag lager blijven dan zonder zonnepanelen.

Lang: 

Er zitten natuurlijk meer kanten aan het plaatsen van panelen. Behalve geld verdienen zul je ook geld moeten uitgeven als je eraan begint.

Je overweging kan zijn

 • geldbesparing met zonne-energie
 • energieneutraal willen wonen
 • nadenken over je CO2 voetafdruk
 • de verhoging van de waarde van je huis

of een combinatie daarvan.

Dan zit je nu goed, want:

 1. De prijs van zonnepanelen daalt al enkele jaren en deze prijsdaling houdt de komende jaren naar verwachting nog aan.
 2. De salderingsregeling die nog tot 2020 blijft zorgt ervoor dat alle kWh die je zonnepanelen opleveren worden afgetrokken van wat je verbruikt.
  Het werkt zo: Op de jaarrekening wordt de stroom die je installatie opbrengt verrekend met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld: je zonnedak levert in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250). Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je daarvoor ook een vergoeding. Die vergoeding is echter niet interessant genoeg om er extra panelen voor te plaatsen.
  Voor het salderen gelden enkele voorwaarden, maar die zijn niet ingewikkeld. Kijk op de site van je energieleverancier voor meer uitleg.
 3. Vanaf 2020 wordt de salderingsregeling vervangen door terugleversubsidie Dan krijg je geen geld meer terug van je energiebedrijf, maar subsidie voor iedere kWh die je zonne-installatie opbrengt. Doel van de minister is dat je je investering op die manier in 7 jaar terugverdient
 4. Je kunt zonnepanelen voordelig financieren via een duurzaamheidslening. Verschillende gemeentes hebben verschillende interessante regelingen. Wat voor jou het meest interessant is kun je hier uitvogelen
 5. Je kunt btw terugkrijgen over de installatie, dat is al heel snel een bedrag van € 750,- of meer. Dit helpt mee voor je terugverdientijd omdat je investering dan weer lager is.

En wat is dan de invloed van zonnepanelen op de waarde van je huis?

De waarde van je huis gaat omhoog want:

 1. 35% van de woningzoekers zoekt naar een huis met zonne-energie
 2. Je hebt een huis met een beter energielabel
 3. Het huis heeft lagere energielasten
 4. De hypotheek voor de koper kan hoger worden. Meestal is dat bijna € 10.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag. Als de zonnepanelen op het dak meer energie opwekken dan je verbruikt, kan er vaak zelfs tot € 25.000 extra geleend worden.

Uit onderzoeken is gebleken dat een huis met zonnepanelen gemiddeld € 5500,- meer opbrengt dan een huis zonder zonnepanelen. En het wordt sneller verkocht.

Dus ja! Wij zijn voor zonne-energie. Lukt het je financieel, dan vinden we dit de komende jaren een echte aanrader!

Heb jij in interesse in de waarde van je huis? Vraag dan een gratis waarde-indicatie aan.

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen