Dak isoleren
17 december 2019 
3 min. leestijd

Dak isoleren

We hebben het in vorige blogs al over een aantal mogelijkheden om je huis te isoleren gehad. Vloerisolatie, isolatieglas en ook spouwmuurisolatie zijn al aan de orde gekomen. Dat betekent dat je er in ieder geval nog eentje van ons tegoed hebt: Je dak isoleren.

Kosten besparen

Met dakisolatie kun je tot 25% warmteverlies opvangen, dat is dus een behoorlijke besparing op je stookkosten.

De kosten van dakisolatie kunnen redelijk binnen de perken blijven. Het hangt er vanaf hoe je het wilt gaan doen en wat de isolatiemogelijkheden voor jouw dak zijn.

Het verschilt ook of je een plat dak gaat isoleren of een hellend dak.

Daarnaast is er de keuze of je dakisolatie aan de binnenzijde of aan de buitenzijde wilt of kunt aanbrengen.

De dakconstructie is dus van groot belang om je keuze te kunnen gaan maken.

Dak isoleren buitenzijde PIR isolatie Digimakelaars

Dakisolatie binnenzijde of buitenzijde

Je dak aan de binnenkant isoleren is het gemakkelijkst, maar kost ruimte en er moeten goede maatregelen genomen worden om vochtproblemen in het isolatiemateriaal te voorkomen.

Bij isoleren aan de buitenkant dient zowel bij een plat dak als bij een hellend dak de dakbedekking te worden verwijderd en wordt deze na het plaatsen van de isolatie opnieuw aangebracht.

Bij een plat dak moet er dan volledig nieuwe dakbedekking worden aangebracht. Daarom is een plat dak aan de buitenkant isoleren een vrij dure oplossing. Tenzij het samenvalt met het vernieuwen van dakbedekking omdat dat toch nodig is op dat moment.

Bij een hellend dak met pannen kunnen soms de oude pannen weer worden teruggeplaatst. Je komt er van waarschijnlijk wel wat te kort door breuk en doordat de omvang van het dakvlak groter wordt.

Een leuke oplossing als je geen bijpassende oude pannen kunt vinden is om er in een andere kleur pan een motief aan toe te voegen.

Voordeel van aan de buitenzijde isoleren is dat de afwerking aan de binnenkant in het algemeen onaangetast blijft en je wellicht ook gelijk kunt kiezen om een kapel of dakvenster aan te brengen.

Dak isoleren binnenzijde glaswol isolatie dampremmer Digimakelaars

Materialen dakisolatie

Isolatiematerialen voor daken zijn er vele:

Glaswol, steenwol, PUR, isolerende dakplaten van PIR, PUR, XPS of EPS. Er zijn ook milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals cullulose, hennep, kurk, schapenwol of houtwol. De prijzen van al deze materialen lopen niet te ver uit elkaar, dus er is keuze te over.

Heb je trouwens een vliering of zolder die je niet gebruikt? Dan is een hele snelle en misschoien wel de goedkoopste oplossing het isoleren van de zoldervloer met glaswol, steenwol of isolatieplaten. Ook voor dit type isolatie krijg je subsidie als de zolder niet wordt gebruikt als woonverdieping.

Subsidie op isolatie

In mijn podcast vertel ik hoe je isolatiesubsidie moet aanvragen.

De regeling heet SEEH, subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Er zit weer geld in de pot, maar dat is straks ook weer op, dus maak er gebruik van zolang het nog kan.

Daarnaast zijn er allerlei subsidieregelingen en isolatieacties die verschillen per provincie en per gemeente. Kijk in ieder geval op de betreffende websites of bel en vraag het na.

Het plaatsen van woningisolatie valt onder het lage btw tarief, dat is dus ook een meevaller.

Stappenplan

Het stappenplan voor dakisolatie:

  1. Zoek uit hoe je dak in elkaar zit, is het jaren geleden al eens geïsoleerd? Kijk dan of dit beter kan
  2. Kies of je binnen of buiten wilt isoleren
  3. Kies een goede isolatiewaarde en kies dan je isolatiemateriaal
  4. Zorg dat kieren en naden dicht gaan

Let op de vochthuishouding als je aan de binnenzijde isoleert. Zorg voor het juist aanbrengen van dampwerende folie.

Isolatieadvies valt onder subsidieregeling SEEH

Wil je direct veel duidelijkheid? Vraag dan een isolatieadvies aan. De kosten van het advies kunnen ook worden meegenomen in de subsidieaanvraag.

Met dakisolatie ga je zeker kosten besparen. Het is een geweldige stap om je woning te verduurzamen en het geeft een hoog rendement.

De terugverdientijd van dakisolatie bedraagt 3-5 jaar. De moeite waard om er even bij stil te staan.

Beter energielabel, hogere waarde van je huis

Woningen die beter geïsoleerd zijn krijgen een beter energielabel. En woningen met een beter energielabel verkopen sneller én zijn meer waard. Gemiddeld verhoogt de waarde van je woning met € 6000,- per stap. Bij woningen met label E of F is de waardevermeerdering nog groter!

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij de beslissing over de verkoop van de huidige woning en/of de aankoop van jullie nieuwe huis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen