De NVM Woningmarktcijfers van het 4e kwartaal en het hele jaar 2020 liegen er niet om
14 januari 2021 
3 min. leestijd

De NVM Woningmarktcijfers van het 4e kwartaal en het hele jaar 2020 liegen er niet om

De NVM Woningmarktcijfers van het 4e kwartaal en het hele jaar 2020 liegen er niet om

Keuze uit 1,9 woning dramatisch laag, gemiddelde prijsstijging 11,6%

Vorig jaar januari hadden we er bij de bespreking van de woningmarktcijfers geen idee van wat er zou gaan gebeuren in Nederland en spraken we de verwachting uit dat er in 2020 minder woningen zouden worden verkocht.

De uitkomsten zijn heel anders geworden: Het aantal door NVM makelaars verkochte woningen is met nu totaal 154.000 stuks 3,7% gestegen! Landelijk hebben we het dan over totaal 223.000 woningen (aandeel NVM 69%). De gemiddelde verkoopprijs was € 365.000,- een stijging van 11,6%. Amsterdam valt op, hier is de prijsstijging slechts 3,4% geweest. Gemiddeld is de verkooptijd van de verkochte woningen afgenomen van 36 naar 29 dagen. De kopers zitten bovenop de markt. Fijn voor de verkopers, maar niet als je als verkoper ook op zoek bent.

Daarom pleiten wij voor het direct te koop zetten van je huis zodra je verhuisplannen hebt. Hoe dat zonder al teveel risico kan leg ik uit in deze video:

Verschillen per type woning

Vrijstaande woningen stijgen het sterkst in prijs, namelijk 14,1 in een jaar.

Tussenwoningen stegen 12,6% en appartementen komen onderaan met een prijsstijging van 10%. Maar appartementen hebben de afgelopen jaren al een flinke prijsstijging gehad.

Qua verkochte aantallen lopen appartementen wel voorop met eveneens 10%.

De coronacrisis zorgt voor een ombuiging van de woningbehoefte

De vraag naar woningen met een tuintje of met meer ruimte is duidelijk toegenomen. De krapte zorgt er vervolgens voor dat van deze types de prijzen sterker stijgen dan gemiddeld.

Meer nieuwbouwwoningen gebouwd maar nog steeds te weinig nieuwbouw

In 2020 zijn ongeveer 75.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat is meer dan we hadden verwacht, maar nog steeds te weinig.

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis was € 421.000,-, 8,3% meer dan vorig jaar. Daarmee lijkt de prijsstijging in de nieuwbouw van de afgelopen jaren wat af te vlakken.

In 2021 worden minder dan 75.000 nieuwbouwwoningen verwacht, waardoor het woningtekort nog verder zal oplopen en dat doet de woningprijzen geen goed.

Starters krijgen het nog moeilijker dit jaar

Ondanks het idee om voor jonge woningkopers de overdrachtsbelasting de komende 5 jaar eenmalig naar 0% te brengen blijft het plaatje ingewikkeld.

Er zijn te weinig (betaalbare) koopwoningen en huren wordt duurder door de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers naar 8%.

Zo wordt het wel heel zwaar om te sparen voor een eigen huis. Er is dus nog wat te doen.

Om een huis te kopen moet je er snel bij zijn

Het kopen van een huis is er niet makkelijker op geworden,

Met uitzondering van de appartementen werden alle woningtypes gemiddeld boven de vraagprijs verkocht. Niet verrassend is hier de tussenwoning koploper: bijna 70% daarvan gaat boven de vraagprijs weg.

Er staan bijna 30% minder woningen te koop dan vorig jaar.

Kom beslagen ten ijs

Een eigen aankoopmakelaar meenemen is geen overbodige luxe. Je kunt de rust beter bewaren en je makelaar kan voorkomen dat de verkoopmakelaar onredelijke eisen aan je stelt. Wil je er snel bij zijn dan kun je hier gratis op de hoogte worden gehouden van nieuw aanbod, nog net voordat het huis op Funda staat:

Woonwensenformulier Digimakelaars

Begin met inzicht in de actuele cijfers. Wil je precies weten hoe het zit in het land of in jouw gemeente? Vraag dan hieronder de overzichten aan!

Gratis downloads van de NVM Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2020

Gratis downloads, vraag ze nu vrijblijvend aan en blijf op de hoogte!

Gratis het actuele overzicht van de woningmarkt in jouw gemeente:

Gemeentelijke woningmarktcijfers Digimakelaars

Gratis de marktanalyse van de Nederlandse woningmarkt, download de NVM woningmarktcijfers 2020 4e kwartaal en het hele jaar

Landelijke woningmarktcijfers kwartaalcijfers NVM Digimakelaars

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de koop of verkoop van je huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of ons contacten via Messenger   Digimakelaars contact Messenger

 

 

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen