Bod onder voorbehoud van financiering - het financieringsvoorbehoud
15 februari 2022 
3 min. leestijd

Bod onder voorbehoud van financiering - het financieringsvoorbehoud

Voorbehoud van financiering - het biedingsproces - ontbindende voorwaarden

Een bod doen onder voorbehoud van financiering, het zogenaamde financieringsvoorbehoud. Wat is het en hoe werkt dat?

Als je een huis koopt ga je het biedingsproces in.

Het is verstandig om een aantal voorbehouden bij je bod op te nemen, zoals een voorbehoud van financiering of een voorbehoud voor een keuring. Dat noemen we ontbindende voorwaarden.

De belangrijkste ontbindende voorwaarde is wel het financieringsvoorbehoud. Daarmee bouw je de veiligheid in dat, als je uiteindelijk je hypotheek niet voor elkaar krijgt door een geldige reden, je de koop van het huis af kan blazen zonder financiële gevolgen.

Tip: Al bij het doen van je eerste bod zou je dit voorbehoud direct moeten opnemen!

Je kunt dit onderwerp ook bekijken in deze video:


Wat is het financieringsvoorbehoud

Het financieringsvoorbehoud bestaat uit een aantal onderdelen.

1. het bedrag waarvoor het geldt. Dat kan in principe nooit hoger zijn dan de prijs van het huis omdat je wettelijk maar 100% mag financieren.

Het kan ook een hoger bedrag zijn in een paar gevallen. Bijvoorbeeld als je het huis laat verbouwen en uit de taxatie blijkt dat het daarna meer waard wordt dan de koopsom. Of als je energiebesparende voorzieningen gaat nemen, dan kun je namelijk  tot 106% van de koopsom lenen.

Als je maximaal wilt financieren is het bedrag dat je dan mag en kunt lenen het bedrag dat je invult voor het financieringsvoorbehoud.

2. Je geeft aan wat voor soort lening je wilt. Het is van belang om hier bijvoorbeeld starterslening al aan te geven, omdat daarvoor andere eisen en vooral langere doorlooptijden gelden dan voor gewone hypotheken. Wil je perse met NHG afsluiten, dan kun je dat ook vermelden.

3. Geef aan hoe lang het financieringsvoorbehoud moet lopen. Dat is voor de verkopers belangrijk, want zolang het financieringsvoorbehoud loopt kunnen ze eigenlijk geen kant op. De verkoop kan zomaar mislopen…

Standaardtermijn financieringsvoorbehoud - let op de einddatum van het voorbehoud

De standaardtermijn voor een financieringsvoorbehoud is 6 weken. De laatste tijd, vanwege de coronacrisis, maar ook vanwege de grote drukte bij banken kan het allemaal wat langer duren, dus wordt er vaak 8 weken afgesproken.

Die einddatum is voor jou belangrijk. Want als je die voorbij laat gaan en je hypotheek is nog niet rond, dan heb je een probleem:  De koop is dan definitief en je kunt er niet meer zomaar vanaf.

Tip: Dus hou die datum goed in de gaten! En mocht het uitlopen, trek dan tijdig aan de bel bij de makelaar van de verkoper of misschien nog beter, laat je hypotheekadviseur dat even doen.

Het betekent namelijk dat je een nieuwe einddatum moet afspreken en daar moeten zowel de koper als de verkoper het over eens zijn.

Mag de verkoper dat dan afwijzen? Ja, in theorie wel, dan zou hij je voor het blok kunnen zetten, het risico nemen, of de koop ontbinden. In de praktijk gaan verkopers meestal wel mee in een redelijke verlenging, als de vooruitzichten goed zijn en dat kan de hypotheekadviseur meestal wel uitleggen.

Financiering loopt mis

Als je de financiering niet kan krijgen en je meldt het op tijd, waarbij je het juiste bewijs aanlevert, dan kun je van de koop af. Dat bewijs bestaat meestal uit 1 of 2 duidelijk gemotiveerde afwijzingen van een geldverstrekker en soms wordt er ook nog inzage gevraagd in onderliggende stukken zoals inkomen etc. Een verkoper wil natuurlijk wel echt weten of het verhaal van de koper klopt. Daar heeft de verkoper ook recht op.

Neem een onafhankelijke hypotheekadviseur

Wil je brokken voorkomen, ga dan voordat je je eerste bod doet even langs bij een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je vertellen hoever je kunt gaan en dan heb je naderhand geen verrassingen. Voor alle partijen beter!

Vraag het je aankoopmakelaar

Ga je een huis kopen dan heb je voordeel als je een aankoopmakelaar in de arm neemt. Je eigen makelaar dus, die er is om jouw belang te dienen. Dat betaalt zich terug door meer veiligheid, meer zekerheid en professioneler onderhandelen. Hier vind je meer informatie:  Aankoopbegeleiding

Financiële scan aanvragen

Steeds meer verkopers willen dat je bij je bod al zeker weet of je het kan financieren, dus het is belangrijk om te weten of je er hypotheek voor kunt krijgen. Vraag daarom vrijblijvend een financiële scan aan als je een bod wilt gaan uitbrengen.

Financiële scan aanvragen Digimakelaars

Blijf op de hoogte en volg ons Youtubekanaal. Iedere week nieuwe video's over wonen en je eigen huis:

Youtubekanaal Digimakelaars


Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen