Huis kopen of huren?
01 maart 2022 
4 min. leestijd

Huis kopen of huren?

Waarom zou een huis kopen verstandig zijn?

Omdat je op de lange termijn goedkoper uit bent en omdat je bouwt aan je financiële toekomst.

Huren is tijdelijk een prima optie qua flexibiliteit en huren is soms ook nodig als je inkomen niet toereikend is. Maar de huur die je betaalt gaat uit jouw portemonnee naar de huisbaas en daar zie je nooit meer iets van terug.

Dus mijn advies zou zijn: Koop een huis zodra je kunt.

Voordelen en nadelen van een eigen (koop)huis

Er zijn voordelen aan een eigen huis, maar natuurlijk ook een paar nadelen, of ongemakkelijkheden zou ik ze liever noemen.

De voordelen kun je in 2 stukken verdelen, de voordelen nu direct en de voordelen op langere termijn.

Voordelen lange termijn

Voor de lange termijn hebben we het over geld:

  1. De staat betaalt mee.
    Vooralsnog kun je belastingaftrek krijgen voor de rente van je hypotheek als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Al is de rente nu niet hoog, je krijgt afhankelijk van je inkomen toch in ieder geval een deel van de rente terug.
  2. Je spaart met je huis.
    Je lost af, waardoor je schuld op den duur minder wordt. En door alle jaren heen, crisis of geen crisis, zijn huizen gemiddeld genomen altijd meer waard geworden. Dus je schuld wordt lager en je huis wordt meer waard.
  3. Je maandbedrag blijft relatief gelijk.
    Huren blijven stijgen, ieder jaar weer, maar met een annuïteitenlening blijft je bruto maandbedrag jarenlang gelijk.

De wetgever zorgt ervoor dat je niet teveel leent als je een huis koopt. Daarom is de kans ook niet meer heel erg groot dat je huis onder water komt te staan, ofwel dat je lening groter is dan de waarde van je huis.

Zeg nooit "nooit" natuurlijk, de economie kan raar draaien, maar zelfs de coronacrisis heeft de afgelopen 2 jaar, nog geen heel erge gevolgen voor de huizenmarkt en de huizenprijzen.

Voordelen korte termijn

Voor de korte termijn, dus nu, hebben we het over gemak, genot en vrijheid:

  1. Wat je aan je huis verbouwt of verandert is van jou. Je mag zelf kiezen wat je doet en je mag het allemaal naar eigen smaak regelen. Ga je uitbouwen of binnen groot verbouwen dan kan het zijn dat je vergunning nodig hebt, maar dan nog mag je zelf die keuze maken of je het gaat doen.

  2. Je kunt het huis echt naar je eigen zin maken. Qua indeling, isoleren, een vaste trap naar de zolder, een dakkapel, behangen, stukadoren, vloerbedekking, hout of laminaat. Je mag het allemaal zelf bedenken. En als je gaat verkopen mag het, anders dan bij een huurhuis, allemaal blijven zitten.

Nadelen van een eigen (koop)huis

Een eigen huis heeft ook wel een paar nadelen natuurlijk.

Ook die kun je verdelen in de korte termijn en de lange termijn.

Nadelen eigen huis op korte termijn

Kosten koper.
Je betaalt 2% overdrachtsbelasting als je een huis koopt en je betaalt ook de notaris en het kadaster voor de eigendomsoverdracht en de hypotheekakte. Ook betaal je de hypotheekadviseur of de bank kosten voor het sluiten van je hypotheek. Tegenwoordig moet je dit allemaal uit je eigen zak betalen. Dus zonder spaargeld of overwaarde van een vorig huis kun je eigenlijk niet kopen. Aangezien je die kosten kwijt bent moet je jezelf er wel van overtuigen dat je in ieder geval een paar jaar op dezelfde stek blijft, anders is dat zondegeld.

Nadelen eigen huis op lange termijn

  1. Verzekeringen.
    Als huiseigenaar moet je naast je inboedelverzekering ook een brandverzekering hebben voor het huis als het geen appartement is en een aansprakelijkheidsverzekering voor het geval er bijvoorbeeld een dakpan wegwaait die iets van iemand anders kapot maakt. Bij een koopappartement hoeft dat vaak niet apart omdat daar de vereniging van eigenaren verzekerd is 
  2. Onderhoud.
    Je bent overal zelf aansprakelijk voor. Kapotte kraan tot kapot dak of lekke dakgoot, alles komt op jouw bordje. Dat is niet erg als je er rekening mee houdt dat er af en toe iets moet gebeuren. Bijvoorbeeld schilderen, de CV-ketel laten schoonmaken en eventueel vervangen na verloop van tijd.
    Wij houden ongeveer 1 tot 1,5% van de waarde van het huis aan als richtbedrag voor wat je per jaar gemiddeld kwijt bent. Dus bij een huis van 3 ton reken je op zo’n 3000 euro per jaar. Dat kan een paar jaar minder zijn, maar als je een dak of iets anders moet vervangen, loopt het snel op. Dus je kunt dat bedrag of een deel ervan beter maandelijks opzij zetten als je niet een redelijke spaarrekening hebt.

Bij een eigen huis moet je plannen

En, als je uiteindelijk weer wilt vertrekken heb je:

Minder flexibiliteit.
Als je wilt verhuizen moet je eerst je oude huis verkopen. Het ligt aan de markt en aan het huis of dat makkelijk is of niet. Maar het is wel een extra stap die je moet nemen.

Als we alles goed bekijken, dan denk ik dat een huis kopen verstandig is zodra je het kunt betalen!

Neem een onafhankelijke hypotheekadviseur

Wil je brokken voorkomen, ga dan voordat je je eerste bod doet even langs bij een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je vertellen hoever je kunt gaan en dan heb je naderhand geen verrassingen. Voor alle partijen beter!

Vraag het je aankoopmakelaar

Ga je een huis kopen dan heb je voordeel als je een aankoopmakelaar in de arm neemt. Je eigen makelaar dus, die er is om jouw belang te dienen. Dat betaalt zich terug door meer veiligheid, meer zekerheid en professioneler onderhandelen. Hier vind je meer informatie:  Aankoopbegeleiding

Financiële scan aanvragen

Steeds meer verkopers willen dat je bij je bod al zeker weet of je het kan financieren, dus het is belangrijk om te weten of je er hypotheek voor kunt krijgen. Vraag daarom vrijblijvend een financiële scan aan als je een bod wilt gaan uitbrengen.

Financiële scan aanvragen Digimakelaars

Wil je de video zie?


Blijf op de hoogte en volg ons Youtubekanaal. Iedere week nieuwe video's over wonen en je eigen huis:

Youtubekanaal Digimakelaars


Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen