Iedere makelaar biedt een vorm van verkoopstyling aan als je je huis wilt verkopen.
Bij de ene is het verplicht en inbegrepen, bij de andere niet en moet je het bijbetalen. Maar wat is verkoopstyling eigenlijk en wat levert het op?
Lees dit blog of kijk naar de video:
Wat is verkoopstyling
Verkoopstyling, in het Engels ook wel homestaging genoemd, komt uit Amerika.
Daar is het gebruikelijk dat huizen voor de verkoop helemaal geschilderd en ingericht worden voor de verkoop. Het gaat daar zelfs zover dat er ook opnieuw behangen wordt en soms nieuwe vloerbedekking gelegd.
Verkoopstyling kwam bij ons in Europa in opmars tijdens de woningcrisis. Je woning moest opvallen, anders verkocht je niet en snel en goed verkopen kon alleen maar als alles er tiptop uitzag.
Is verkoopstyling nog nodig?
Dus, dan is verkoopstyling nu niet meer nodig zou je zeggen.
Dat gaat voor sommige schaarse huizen misschien wel op, maar in de meeste gevallen verkoopt een huis dat is gestyled ook vandaag nog sneller en, veel belangrijker, doordat je met een goede inrichting de juiste kopersgroep aantrekt levert het ook nog meer op!
Daarbij zien we nu, sinds april 2022 dat de markt weer wat ruimer wordt en wil je nog zoveel mogelijk uit je huis halen dan is een goede voorbereiding nodig.
Verkoopstyling duur - dus dan maar zelf doen?
Verkoopstyling kost geld natuurlijk, maar levert in de meeste gevallen meer op dan het kost, al was het alleen maar doordat je jezelf zekerder voelt tegenover een mogelijke koper. Je hebt immers iets moois te laten zien!
Kun je het zelf ook, verkoopstyling? Dat ligt eraan hoe objectief je naar je huis kunt kijken en ook of je een beetje gevoel hebt bij woninginrichting.
Ik kom in veel huizen en ik moet helaas constateren dat niet veel mensen die gave echt hebben.
Je moet wat hebben met kunst, met ruimte, met licht, met kleuren en met compositie.
Verkoopstylen is ook een vak. Maar ik geef toe, als je je er een beertje in verdiept kun je een heel eind komen.
Met het stylen van je huis hou je voor ogen welk type mensen de koper van jouw huis zouden kunnen zijn. En daarop baseer je dan de inrichting en als je er nog wat verder mee wil gaan, ook de kleuren van de muren.
De tips voor verkoopstyling van je huis
Ik 5 tips voor je. Ze komen rechtstreeks van de professionals, dus doe er je voordeel mee!
Tip 1. Ruim alles op.
Losse spullen, spullen die niet nodig zijn, maak ruimte op vloeren, op de vensterbanken, op de schoorsteen.
De bedoeling hiervan is dat kijkers niet worden afgeleid, ze moeten uiteindelijk maar 1 ding zien en dat is ruimte.
Tip 2. Haal onnodige meubels weg.
Laat desnoods het meubilair even vervangen door meubels die voor jouw doelgroep passend zijn.
Verkoopstylisten hebben vaak bedrijven waar je voor een tijdje showmeubilair kan huren. Zorg dan voor open meubels, want klassieke volumineuze fauteuils werken heel vaak niet zo goed.
Tip 3. Denk aan je mogelijke koper!
Als je accessoires neerzet, laat die dan aansluiten op het type koper dat je voor ogen hebt. Is het een gezin?
Maak het dan huiselijk met een leuke speel-/ of leeshoek. Zijn het millennials? Dan wil je het wellicht wat strakker en moderner maken. Accessoires moeten aansluiten op de vraagprijs, de locatie, de kopers doelgroep en op het gevoel in het huis.
Tip 4. Kijk naar licht en kleur!
Een rode muur gaat je huis niet verkopen, hoe mooi je die zelf ook vindt. Maak de muren licht, eventueel met een subtiel kunstwerk erin of een leuke niet al te expliciete tekst.
En breng meer licht aan, vervang de lampen door wat sprankelende armaturen of zet een paar leuke extra lampen op de vloer of het dressoir. Werk dan wel even de kabels weg…
Tip 5 Zorg voor een duidelijke indeling van je huis.
Iedere ruimte in huis moet een doel hebben. En in een huis moet je, vooral in de huiskamer, ook een rustpunt hebben. Iets waar je oog als het ware naartoe wordt getrokken. Waardoor je een goed gevoel krijgt. In veel huiskamers zie je de tv als meest prominent meubelstuk.
Zo’n zwart vlak is niet geweldig. Stel je eens voor dat je dat vervangt door een mooie kast met een kunstwerk erboven en wat licht erbij.
Natuurlijk blijft verkoopstyling niet steken bij de woonkamer. Keuken, badkamer en slaapkamers hebben ook aandacht nodig, maar met deze tips kom je al een heel eind!
Gratis e-book Hoe maak ik in 3 stappen mijn huis verkoopklaar
Download het gratis e-book! Dan heb je een supergoede handleiding om je huis helemaal klaar te maken voor de verkoop.
We leren je:
- Wat er allemaal moet gebeuren
- Hoe je dat gaat organiseren
- Hoe jouw huis perfect op Funda komt