Kinderen de deur uit, dan nu kleiner gaan wonen?
30 juli 2019 
5 min. leestijd

Kinderen de deur uit, dan nu kleiner gaan wonen?

Kinderen de deur uit, een nieuwe levensfase

Het is zover, de kinderen zijn de deur uit of ze gaan binnenkort de deur uit. Het huis wordt leger en stiller. Verschillende kamers worden nu niet meer gebruikt, maar de tuin en jullie huis hebben nog steeds hetzelfde onderhoud nodig en blijven dus in zeker opzicht geld kosten. 

Is dit misschien het moment om na te gaan denken om te verhuizen en kleiner te gaan wonen?

Natuurlijk moet je deze beslissing niet overhaasten. Laten wij daarom eerst beginnen met het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen als je in het huis blijft wonen. 

Voordelen van je huidige koophuis

Hiervoor is er zeker een aantal voordelen te benoemen:

Voldoende ruimte
Die lege kamers kun je nu mooi gebruiken als hobby- of werkkamers. Of als logeerkamers voor familie en vrienden.

Tuin
Waarschijnlijk is de tuin helemaal ingericht naar jullie smaak. Als je blijft, kun je hier de komende jaren nog van blijven genieten.

Bekende woonomgeving
Jullie hebben de afgelopen jaren kennissen en vrienden opgedaan in de buurt. Als je hier blijft wonen, kun je de komende jaren samen blijven optrekken.

Onderhoud
In de jaren die jullie hier wonen, ben je waarschijnlijk actief bezig geweest met het opknappen of verbeteren van het huis. De grote klussen zijn achter de rug en de komende jaren staat het reguliere onderhoud nog op de planning. Hierdoor weet je waar je financieel aan toe bent qua onderhoudskosten.

Verbeteren woning Digimakelaars

Nadelen van je huidige koophuis

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen zoals:

Lege kamers 
Als de kinderen de deur uit zijn blijf je achter met extra lege kamers. Deze kun je natuurlijk gebruiken voor jullie hobby’s, als werkkamers of als logeerkamers. Maar als je hier geen behoefte aan hebt, blijven deze kamers leeg. Toch moeten ze dan schoongemaakt worden en hebben ze op den duur onderhoud nodig.

Onderhoud tuin
Het onderhoud aan de tuin blijft, ook als er minder gebruik van wordt gemaakt. Met het oog op de toekomst kan het zijn, dat je dit op den duur fysiek niet meer zelf kunt doen.

Onderhoud huis
Je weet met een koophuis precies waar je aan toe bent qua onderhoud. Mogelijk wordt het huis niet optimaal qua woon- en leefruimte benut en dan staan de onderhoudskosten hierdoor niet in verhouding.

Hypotheekkosten
Als jullie minder gaan werken of met pensioen gaan moet de hypotheek van het koophuis nog steeds betaald worden. In verhouding wordt een koophuis, nadat de kinderen uit huis zijn, duurder.

Hogere energierekening
Jullie huis blijft qua woonoppervlakte gelijk, ook al worden de lege kamers niet gebruikt. De energierekening zal altijd hoger zijn voor het huidige koophuis dan voor een kleiner huis of appartement.  Kleiner gaan wonen staat ook gelijk aan goedkoper wonen.

Kleiner gaan wonen

Als jullie tot de conclusie zijn gekomen, dat je kleiner wilt gaan wonen, is er zeker een aantal belangrijke vragen, die je moet gaan beantwoorden. Hierbij speelt de toekomst ook een belangrijke rol in jullie besluit:

  • Wil je bijv. verhuizen naar een kleiner huis, een appartement of wil je particulier huren?
  • Waar wil je gaan wonen?
  • Waar wonen de kinderen en eventuele kleinkinderen en willen je daar vlakbij gaan wonen?Gaat één van jullie of gaan jullie allebei binnenkort met pensioen? 

Kleiner huis

Waar je voorkeur naar uitgaat, hangt af van jullie wensen. Wil je in een kleiner huis gaan wonen met extra kamers voor logees (familie & vrienden) en met tuin? Dan kun je gericht op zoek gaan naar een kleiner huis met de extra kamers en de tuin. Mooie bijkomstigheid is, dat dit kleinere huis ook een lagere energierekening met zich meebrengt. Dit is wel afhankelijk van hoe duurzaam de woning is en wat er eventueel nog moet gebeuren op dat gebied.

Sta er wel bij stil, dat ook het kleinere huis met tuin onderhoud nodig zal hebben en of jullie dat in de nabije toekomst nog wenselijk vinden.

In de huidige woningmarkt heeft jullie huis bij verkoop waarschijnlijk overwaarde. Deze overwaarde kun je ook meenemen naar je volgende hypotheek voor een kleiner huis. Hierdoor krijg je lagere hypotheeklasten.

Appartement kopen
Wil je alvast voorbereid zijn op de toekomst als je ouder wordt en mogelijk minder valide? Dan is een appartement natuurlijk wel een uitkomst. Alles is gelijkvloers en je kunt daar bij goede gezondheid nog lang blijven wonen. 

Zoals gezegd kunnen jullie de overwaarde van jullie huis ook meenemen naar je volgende hypotheek voor een appartement. Hierdoor zullen jullie een lagere hypotheek hebben. Daarbij brengt een appartement ook een lagere energierekening met zich mee. Dit is ook afhankelijk van hoe duurzaam het appartement is en wat je hieraan nog positief kan bijdragen.

Particulier huren
Het nadeel van een appartement is wel, dat je geen tuin hebt, maar hoogstwaarschijnlijk wel een balkon. Als het hebben van een tuin een wens is, dan kun je kijken naar de particuliere huurmarkt. Dan kun je op zoek naar een huis, dat wel kleiner is, maar wel een tuin heeft. Jullie moeten er wel rekening mee houden, dat het aanbod op de particuliere huurmarkt beperkter is en dat de huur relatief hoog is. Daarbij moet je er ook rekening mee houden, dat de huur jaarlijks of ieder half jaar zal stijgen. Voordeel is natuurlijk wel, dat de huur opzegbaar is en je gemakkelijker alsnog kunt gaan kopen of verhuizen naar een andere huurwoning.

Als je particulier gaat huren, kunnen jullie de overwaarde van het huis eventueel opzij zetten voor een extra oudedagsvoorziening. Dit is vooral interessant, als de pensioengerechtigde leeftijd snel voor de deur staat en je een aanvulling op het pensioen kan gebruiken.

Locatie ivm kinderen en kleinkinderen
Als jullie kinderen uit huis gaan, kan het zijn, dat ze besluiten in een andere stad te gaan wonen & werken. De vraag is dan of je dichterbij wilt gaan wonen. Is de afstand qua tijd en reizen te overzien?

Dit geldt natuurlijk ook als er kleinkinderen zijn of op komst zijn. Uit de praktijk blijkt, dat als er kleinkinderen komen, de opa’s & oma’s liever dichterbij gaan wonen. In veel gevallen wordt er actief opgepast of is de wens er en dat gaat logistiek gezien makkelijker als ze dichterbij wonen.

Afhankelijk van jullie levensfase, de levensfase van de kinderen en jullie wensen kun je het beste de overweging maken waar je wilt gaan wonen. 

Pensioen
Welke leeftijd je ook hebt, als de kinderen de deur uit gaan speelt dit een belangrijke rol. Als één van jullie binnenkort met pensioen gaat of jullie beiden, dan is het goed om ook verder naar de toekomst te kijken. Wil je hier alvast op voorbereid zijn en liever niet nog een keer moeten verhuizen? Dan is een appartement of een seniorenwoning wel de uitkomst. 

Als je voorbereid wilt zijn op de toekomst met het zicht op vrienden en familie dichtbij, dan is een appartement niet perse een vereiste. Je kunt dan ook prima in een kleiner huis met tuin gaan wonen, waarbij de mogelijkheid bestaat, dat je nog een keer wilt of moet verhuizen. Ditzelfde geldt voor het particulier huren van een huis met tuin. 

Zet alles goed op een rijtje, voordat jullie besluiten

In deze nieuwe levensfase, zonder inwonende kinderen, is het belangrijk om samen na te gaan wat jullie wensen zijn. Als jullie vooruit kijken, zie je dan dezelfde woonsituatie en dezelfde locatie? 

Zodra jullie actief gaan rondkijken op de woningmarkt naar een kleiner huis met tuin, een appartement of een particuliere huurwoning, laat dan eerst je koophuis taxeren. Dan weet je precies wat de financiële mogelijkheden zijn voor een volgende stap.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij de beslissing over de verkoop van jullie huis en mogelijke aankoop van een kleiner huis of appartement.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen