Zo verklein je de kans op een inbraak in je woning
23 juli 2019 
3 min. leestijd

Zo verklein je de kans op een inbraak in je woning

Zo verklein je de kans op een inbraak in je woning

Je woning is de plek waar je je thuis voelt, mooie moment beleeft en je jezelf kunt zijn. Het heeft dan ook een enorme impact als een vreemd persoon inbreekt in die fijne omgeving. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel is de schade vaak groot. Gelukkig kun je met een aantal eenvoudig te nemen maatregelen de kans op een inbraak in je woning verkleinen. Weten hoe? Lees verder en je weet het.

Kies voor sloten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Inbrekers gebruiken tal van technieken om sloten open te breken. Bijvoorbeeld door met een pinpas het slot open te wippen of door het cilinderslot met een schroef uit de deur te trekken (ook wel kerntrekken genoemd). De slotenmakers hebben gelukkig niet stilgezeten en sloten ontwikkeld die het lastiger maken om sloten open te breken. 

Echter, als consument kan het lastig zijn om te bepalen wat nu een goed slot is. Daarom is het praktisch om als uitgangspunt te nemen om voor sloten te kiezen die het Politiekeurmerk Veilig Wonen dragen. Sloten die dit keurmerk dragen voldoen aan bepaalde eisen, waardoor het lastiger is om ze open te breken dan bij reguliere sloten het geval is.

Wil je meer weten over het Politiekeurmerk Veilig Wonen of technieken die inbrekers gebruiken om sloten open te breken? Bezoek dan de website: https://www.politiekeurmerk.nl/inbraakmethodes/.

Vergeet de garagedeur niet

Zeker wanneer je waardevolle spullen in je garage hebt staan of wanneer de garage toegang tot de woning biedt, is het belangrijk om ook voor goede sloten op de garagedeur te zorgen. Met name de wat oudere kanteldeuren en garage roldeuren werden vroeger van sloten voorzien die relatief eenvoudig open te breken zijn. Kortom, twijfel je of het slot van de garagedeur voldoende bescherming biedt tegen een inbraak? Dan is het aan te raden om een foto van het slot te maken en die ter beoordeling naar een garagedeur specialist te sturen.

Kies voor buitenverlichting met sensoren

Inbrekers willen tijdens een inbraak zo min mogelijk opvallen, daardoor is verlichting die plotseling aan gaat een uitstekend afschrikmiddel. Zorg er daarom in ieder geval voor dat je bij de toegangspunten van je woning buitenverlichting met sensoren monteert. Op die manier vallen inbrekers ook op als je op vakantie bent, maar het licht rondom je woning ineens aan gaat, terwijl je buren weten dat je niet thuis bent.

Snoei struiken

Grote struiken en een lange hoge heg kunnen je tuin een mooie uitstraling geven. Echter, ze kunnen ook het zicht op je woning ontnemen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, zo lang ze maar niet het zicht op de toegangspunten ontnemen. Zorg er daarom voor dat je de omvang van het groen rondom deze plekken beperkt houdt. 

Leg kostbare apparatuur uit het zicht

Kostbare apparaten, zoals mobieltjes, laptops en tablets zijn populair onder inbrekers. Zorg er daarom voor dat dergelijke spullen van buitenaf niet in het zicht liggen. Dat kun je eenvoudig doen, door ze bijvoorbeeld ’s avonds in een kastje op te bergen.

Doe deuren en ramen altijd op slot

Soms is de verleiding groot om wanneer je even kort van huis bent de deuren en ramen niet op slot te doen. Of erger nog, de ramen zelfs open te laten staan. Zeker op warme zomerdagen weten inbrekers dat dit gebeurt en slaan ze eenvoudig hun slag. Leer jezelf daarom aan om, iedere keer dat je je huis verlaat, de deuren en ramen op slot te doen.

Inbraak tijdens de vakantieperiodes voorkomen

Hoewel het totale aantal inbraken in Nederland de afgelopen jaren daalde (zie ook dit artikel van Hart van Nederland), komt de piek van het aantal inbraken in vakantieperiodes ieder jaar weer terug. Daarom is het goed om te weten wat je kunt doen om tijdens je vakantie de kans op een inbraak te verkleinen. We delen een aantal handige tips met je:

  • Plaats tijdschakelaars op de binnenverlichting, zodat inbrekers ’s avonds niet opmerken dat je niet thuis bent.
  • Plaats tijdens je vakantie geen berichten en foto’s van je vakantie op social media. Dat is het signaal voor inbrekers dat ze bij je kunnen inbreken.
  • Vraag aan je buren om de post regelmatig op te ruimen en op een plek in huis te leggen die van buitenaf niet zichtbaar is. 
  • Heb je een oprit? Vraag dan of de buren hun auto zo nu en dan op jouw oprit parkeren. Op die manier valt het minder snel op dat je op vakantie bent.

Wat is jouw tip?

Naast de tips die we in dit artikel met je hebben besproken, zijn er mogelijk van tal van andere maatregelen die je kunt nemen om de kans op een inbraak in je woning te verkleinen. Staat jouw tip er niet tussen? Mail ons dan even, dan zetten we hem erbij.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen