Ontdek Hoe een Beter Energielabel in 2024 Je Hypotheekvoordeel Kan Vergroten - Een Gids van Digimakelaars
12 november 2023 
2 min. leestijd

Ontdek Hoe een Beter Energielabel in 2024 Je Hypotheekvoordeel Kan Vergroten - Een Gids van Digimakelaars

Ben je van plan in 2024 een huis te kopen of om nu een huis te kopen en in 2024 de sleuteloverdracht te doen?? Goed nieuws! De hypotheekregels veranderen, waardoor je meer kunt lenen, zeker als je een energiezuinig huis op het oog hebt. In dit blog leg ik je uit hoe een beter energielabel niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 

De Sleutel tot Jouw Droomhuis: Het Energielabel

In 2024 speelt het energielabel een cruciale rol in hoeveel je kunt lenen. Kies je voor een woning met een energielabel A of B? Dan kun je rekenen op een extra leenbedrag van € 10.000. Ga je voor een woning met A++++ en een 10-jaars garantie? Dan kan dit bedrag oplopen tot maar liefst € 50.000. 

Dankzij stijgende lonen en de focus op duurzaamheid, wordt het kopen van een energiezuinige woning steeds aantrekkelijker.

Verduurzaming: Investeren in Jouw Woning

Ook als je al een woning bezit, zijn er voordelen. Heb je een energielabel Wil je jouw woning duurzamer maken? Afhankelijk van je huidige energielabel, kun je nu tot € 20.000 extra lenen voor verduurzaming. Dit is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de huidige limiet van € 9.000 voor ieder label.

Studieschuld: Geen Blokkade Meer

Voor diegenen met een studieschuld is er ook goed nieuws. Vanaf 2024 worden de maandelijkse lasten van de schuld de belangrijkste leidraad. Als iemand in staat is om extra af te lossen op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt de nieuwe benadering ervoor dat huishoudens meer kunnen lenen. Op het ogenblik stijgt de rente op studieleningen echter. Dat leidt tot hogere lasten en daarmee tot een grotere impact van de studielening op de maximale hypotheek. 

Alleenstaanden: Extra Leningmogelijkheden

Ben je single en wil je een huis kopen? In 2024 kun je, als je inkomen het toelaat, € 16.000 extra lenen. Dit kan net dat duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt om je eigen plek te bemachtigen.

Voordelen voor Jonge Kopers en NHG-Grens verhoging

Ben je jonger dan 35 en koop je je eerste huis? Dan profiteer je van een verhoogde grens voor de overdrachtsbelasting (*er gelden meerdere voorwaarden). Die wordt per 2024 € 510.000. Ook de grens voor de Nationale Hypotheekgarantie gaat omhoog, naar € 435.000 en met Energie Besparende Voorzieningen naar € 461.100. 

Conclusie:

De hypotheekregels in 2024 brengen veel positieve veranderingen met zich mee, vooral als je focust op duurzaamheid. Of je nu een huis koopt, je huidige woning wilt verduurzamen, of met een studieschuld zit, de nieuwe regels bieden meer mogelijkheden.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan meer uitleg in onze video op ons YouTube-kanaal en abonneer je voor meer tips en inzichten over wonen en huisbezit.

Tips voor verkopers: Zorg voor een beter energielabel!

Het energielabel wordt steeds belangrijker bij de verkoop van je huis. Heb je verkoopplannen? Kijk dan eens kritisch naar de duurzaamheid van je woning. Een beter label levert je duizenden euro's extra op. En de kans dat de koper van jouw huis ook werkelijk jouw huis koopt wordt heel veel groter. Weten hoe het ervoor staat? Vraag dan nu het nieuwe energielabel aan. Je hebt het sowieso nodig als je gaat verkopen.

Bekijk deze video over het nut van een beter energielabel: Klik HIER

Hypotheek 2024, Energielabel en hypotheek, Duurzame woning kopen, Hypotheekveranderingen, Eerste huis kopen, Nationale Hypotheekgarantie 2024, Hypotheek en studieschuld

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen