Je eerste woning kopen, hoe doe je dat?
01 oktober 2019 
4 min. leestijd

Je eerste woning kopen, hoe doe je dat?

Checklist huis kopen

Het is zover, je vliegt uit, of je hebt genoeg van je huursituatie. Je wilt nu eindelijk je eerste woning kopen.

Een woning kopen is meestal een goed idee, het is de meest stabiele manier om je vermogen te laten groeien en alles wat je investeert komt ten goede aan je eigen bezit.

Je kunt je eigen huis naar je eigen zin inrichten zonder restricties van de huisbaas, zodat je je thuis voelt en van daaruit verder kunt werken aan je toekomst.

Om je eerste huis te gaan kopen moet je nog wel wat stappen nemen. Die zetten we voor je op een rijtje.

Kijk eerst naar je eigen financiële situatie.

De hoofdvraag is “Wat kan ik lenen?”  Daarvoor moet je eerst inzicht hebben in je maandelijkse lasten. Heb je creditcards? Studieschuld? Een persoonlijke lening of een leaseauto? Heb je winkelpassen waar je op mag afbetalen? De maandlasten die je voor deze zaken hebt tellen allemaal negatief mee voor je hypotheekmogelijkheden. De banken kijken naar jouw totale uitgaven en zetten die af tegen je inkomen.

Wat kan ik maximaal lenen?

Bij een eerste woning kopen is de maximale looptijd van een hypotheek 30 jaar. Bereken wat je kan lenen online, maar hou er rekening mee dat alle tools trechters zijn om je uiteindelijk bij een bank of hypotheekverstrekker te laten uitkomen. Omdat banken en hypotheekverstrekkers meestal niet onafhankelijk zijn adviseren wij je om een vertrouwde onafhankelijke erkende adviseur in te schakelen. Die weet alles over hypotheken, bekijkt je situatie en kan uit meerdere banken en hypotheekverstrekkers kiezen. Zo krijg je de voorwaarden en hypotheek lasten die het beste bij jouw situatie passen.

Voor een huis kopen is eigen geld nodig. Om te bepalen hoeveel startkapitaal nodig is voor het kopen van een eigen huis moet je de kosten koper berekenen. Je mag namelijk alleen de waarde van het huis als hypotheek opnemen. Je betaalt overdrachtsbelasting, de kosten van een keuring, eventueel de aankoopmakelaar, de notariskosten, kadasterkosten en niet te vergeten verhuiskosten. Die moet je allemaal uit je eigen zak betalen.

Je nieuwe huis zoeken

Alles financieel op een rijtje? Dan kun je beginnen aan je huizen zoektocht! En ook hier geldt: “Haastige spoed is zelden goed”…
Maak een lijstje van jouw wensen. Als je je eerste woning gaat kopen begin je waarschijnlijk aan de grootste schuld van je leven. Dus neem er de tijd voor en overdenk goed wat je wilt;

  • type woning
  • de locatie en de woonomgeving
  • eventuele uitbreidingsmogelijkheden
  • de te verwachten waarde ontwikkeling in de komende jaren
  • de duurzaamheid en energielasten (let op het energielabel van de woning)

Tip: Zorg dat je niet teveel keuzes hoeft te maken. Het ideale huis bestaat niet. Kijk vooral naar de mogelijkheden. Laat iedereen weten dat je een huis zoekt en soms loop je dan gewoon een leuk huis tegen het lijf!
Ga vooral met je lijstje een paar weken naar meerdere huizen kijken, dan krijg je vanzelf een idee van wat je wilt.

Huis gevonden en dan?

Laat je niet gek maken in deze overspannen markt. Ga voor de 2e keer kijken! Schrijf vooraf op wat je allemaal nog wilt weten over dit huis. Je kunt kiezen om het allemaal zelf of met kennissen te doen, maar tegenwoordig kiezen veel huizenkopers er ook voor om een aankoopmakelaar mee te nemen.

Wat kan een aankoopmakelaar voor jou doen?

  • De aankoopmakelaar is jouw partij en zorgt ervoor dat jouw belangen worden behartigd
  • Kijken of de vraagprijs klopt
  • Onderzoeken of er juridisch belangrijke zaken zijn waar je later mee te maken krijgt
  • Bestemmingsplan nagaan en kijken naar milieutechnische zaken
  • Begeleiden van je bezichtiging en je wijzen op mogelijkheden en eventuele gebreken
  • Kijken of er bouwkundige problemen zijn en eventueel adviseren om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren
  • Biedingsstrategie bepalen en onderhandelen over de prijs en voorwaarden
  • Controleren van de koopovereenkomst

Wat doe je in een krappe markt?

Neem dan in ieder geval een aankoopmakelaar mee. De kans dat je te hoog gaat zitten is groot. Als het huis niet voor die prijs wordt getaxeerd kun je het niet kopen, tenzij je meer eigen geld hebt.
Je aankoop  kan je ook helpen met het formuleren van je bod en het opstellen van voorwaarden die voor de verkoper enig voordeel bieden en voor jou niet te nadelig zijn.
Daarnaast heeft je aankoopmakelaar vaker contact met de verkoopmakelaar en hij weet in veel gevallen hoe die verkoopmakelaar gewoonlijk handelt.
De aankoopmakelaar kan de verkoopmakelaar ervan overtuigen dat je het huis kunt betalen.   Als hij dat laat weten heb je een streepje voor op andere bieders.
Heeft een aankoopmakelaar nadelen? Nee, volgens mij niet. Een makelaar kost geld, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. De bedoeling is dat de aankoopmakelaar je meer oplevert dan hij je kost. Die voordelen kun je vinden in een betere aankoopprijs of een niet te hoog overbod. Hij kan je behoeden voor problemen met het huis en hij kan je koopwensen en -voorwaarden beter verwoorden in de koopovereenkomst. Een aankoopmakelaar bespaart je dus geld en zorgt voor een veilige transactie.
Wij vinden dat die aankoopmakelaar het huis wel gezien moet hebben om je goed te kunnen helpen.

Tip en opgelet! Er zijn op het internet zogenaamde aankoopmakelaars actief die je alleen helpen bij de onderhandelingen. Ze kosten veel geld en als er problemen komen zijn ze niet thuis. Dus wees op je hoede en neem een NVM makelaar in de arm. Dan ben je verzekerd van goed werk.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij de aankoop van je eerste huis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, of mailen naar info@digimakelaars.nl

Download hier onze 10 tips voor een huis bezichtigen op de Open Huizendag. Met gratis bezichtigingschecklist.

Download e-book Digimakelaars

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen