Vrij op Naam: Gids voor Nieuwbouw Kopers
31 januari 2024 
1 min. leestijd

Vrij op Naam: Gids voor Nieuwbouw Kopers

Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen en kom je de term 'vrij op naam' (v.o.n.) tegen? Deze term kan verwarrend zijn, maar is cruciaal om te begrijpen als je je droomhuis zoekt. In deze blog leg ik uit wat 'vrij op naam' betekent, welke kosten hier wel en niet onder vallen, en hoe dit verschilt van 'kosten koper' bij bestaande woningen.

Wat Betekent Vrij op Naam? 

'Vrij op naam' komt vaak voor bij de aankoop van nieuwbouwwoningen. In essentie betekent het dat de koopsom inclusief bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte, en inschrijvingskosten bij het kadaster is. Dit in tegenstelling tot 'kosten koper', een term die je vaak bij bestaande woningen ziet.

Wil je de video zien?


Kosten die Je Bespaart met Vrij op Naam 

Bij nieuwbouw hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als je de eerste eigenaar bent. Deze en andere kosten zoals BTW zijn al in de koopprijs verwerkt. Maar let op, er zijn vaak nog wel kosten die niet onder v.o.n. vallen.

Mogelijke Extra Kosten bij Nieuwbouw 

Hoewel 'vrij op naam' veel kosten dekt, zijn er nog steeds uitgaven waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan kosten voor hypotheekadvies, notaris- en kadasterkosten voor de hypotheekakte, en eventueel de kosten voor nationale hypotheekgarantie (NHG). Daarnaast zijn er de kosten voor inrichting, afwerking, tuinaanleg en verhuizing.

Meerwerk: Een Belangrijk Overwegingspunt 

Een specifiek aspect bij nieuwbouw is het meerwerk. Wil je een uitbouw, een luxere keuken of badkamer, of andere aanpassingen? Deze worden vaak apart in rekening gebracht. Informeer goed bij de projectontwikkelaar of aannemer wat de mogelijkheden en kosten zijn.

Vrij op Naam bij Bestaande Bouw 

Soms komt 'vrij op naam' ook voor bij bestaande bouw. In deze gevallen betaalt de verkoper bepaalde kosten voor jou. Houd er rekening mee dat je deze kosten vaak niet kunt meefinancieren in je hypotheek.

Conclusie: 

Vrij op naam kan aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk goed te weten wat er wel en niet onder valt. Wil je meer weten over de aankoop van nieuwbouw of bestaande woningen? Bekijk dan de video's die ik hierover gemaakt heb. En vergeet niet het handige overzicht met bijkomende kosten te raadplegen, te vinden via deze link: https://tinyurl.com/bijkomendekosten 

#NieuwbouwKopen #VrijOpNaam #Woningmarkt #HuisKopen #NVMmakelaar #Digimakelaars #HypotheekTips #WoningFinanciering #EersteHuisKopen #NieuwbouwProjecten

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen