8 zaken die de waarde van je huis verhogen
23 mei 2023 
3 min. leestijd

8 zaken die de waarde van je huis verhogen

Wat brengt een verbouwing van je huis op?

Vaak krijgen we de vraag met wat voor verbouwingen een huis echt meer waard wordt en hoeveel dan? Ik geef je hierna 8 tips die geld kosten, maar ook (meer geld) opleveren.

Als je wilt gaan verbouwen of renoveren wil je natuurlijk ook weten waarmee je het beste kunt beginnen, wat het kost en wat het uiteindelijk oplevert.

Wil je de video zien?


Huis verbouwen is leuk

Iedere verbouwing levert direct al veel op, namelijk dat je er zelf plezier van hebt. Daarnaast levert het ook geld op als je niet al te lang na de verbouwing zou gaan verhuizen, dus je huis gaat verkopen. Een huis dat helemaal bij is verkoopt namelijk altijd makkelijker en heeft een hogere opbrengst dan een huis waar nog van alles aan moet gebeuren. Dubbel plezier dus!

Hier zijn de tips:

1. Zorg voor een beter energielabel

Als je je energielabel met 2 of 3 stappen kunt verbeteren stijgt de waarde van je huis met gemiddeld zo’n 6000 euro.

Dus is je label d, e, f, of g, kijk dan eens waar je de winst kan halen. Denk bijvoorbeeld aan dubbelglas, een betere CV ketel, dak, muur- of vloerisolatie. Daar is subsidie op mogelijk. Ik heb over isolatie een paar blogs geschreven, kijk daarvoor op digimakelaars.nl/blog

2.  Plaats een zonnepanelensysteem

Als je nu zonnepanelen plaatst heb je er direct gemak van. Net als bij isolatie. Ook hier zijn nog subsidies en er kan nog gesaldeerd worden, dus je krijgt nog geld voor de stroom die je over hebt. Daarnaast leveren een goed bij het huis passend aantal zonnepanelen een meerwaarde op van minimaal € 5000,-, dus die heb je dan alvast verdiend voor later. Eigenlijk heb je daarmee de investering al zo goed als betaald.

3. Verbouw je zolder

Heb je een open zolder en kun je er een kamer met eventueel wat bergruimte van maken? Ook dit verbetert de waarde van je huis. Een zolder verbouwen kun je door bijvoorbeeld een dakkapel aan te brengen, een extra wandje te plaatsen, inbouwkasten te maken. De kosten van het verbouwen van een zolder komen gemiddeld op zo’n 12.000,- euro , maar doe je het goed, dan mag je dat bedrag direct bij de waarde van je huis tellen. Echt geen weggegooid geld dus en je krijgt er mooi wat leefruimte bij, zeker nu, in het jaar van het thuiswerken

4. Wil je nog meer verbouwen?

Een garage of een goede schuur, of een serre leveren ook geld op. Als je het ruim genoeg, goed en netjes doet mag je rekenen op 15 tot 20.000 euro waarde toename.

5. Renoveer je keuken.

Kijk eens naar de inbouwapparatuur, het aanrechtblad, de achterwand, de deurtjes en de kastjes. Misschien kunnen de vloer en de wanden ook een opfrisser hebben. En een leuke sierradiator kan er misschien ook nog wel bij. Een keuken renoveer je voor gemiddeld zo’n € 20.000.  Dat zie je de eerste jaren na verbouwing zeker terug in de meerwaarde van je huis.

6. Pak je badkamer aan

Ik begrijp dat niet iedere badkamer zich ervoor leent, maar heb je een douche? Kijk dan of er een inloopdouche in kan. Heb je nog een oud emaillen bad, misschien kun je het vervangen door kunststof. En de wastafel is misschien te vervangen door een dubbele wastafel met een leuk meubel eronder. Daarnaast kun je eens kijken of het tegelwerk kan worden aangepakt en of je de radiator zou kunnen vervangen. Een badkamer renoveren kost gemiddeld tussen 5 en de 8000 euro, waarvan helft materiaalkosten. Ben je zelf handig? Dan is het zo verdiend. Hiervan verdien je minstens de helft terug in meerwaarde voor je huis. En o ja, als je toch bezig bent, probeer dan ook het toilet beneden in dezelfde stijl te doen.

7. Zorg dat je huis er buiten goed uitziet

Maak het voegwerk in orde, maak de pannen schoon, geef de boel een lik verf. Voor de gevel kun je denken aan schoonmaken, impregneren, opnieuw voegen. De pannen zijn vaak bedekt met een algenlaag, laat deze door een specialist schoonmaken, of lees er eerst even over, zodat je niet de toplaag van de pannen per ongeluk weghaalt. Het is niet 1, 2, 3 te zeggen wat dit je oplevert, maar ga er maar vanuit dat je er altijd een 3 tot 4 duizend euro op vooruit gaat. En als je gaat verkopen, gaat een koper makkelijker overstag, omdat het er bij de eerste aanblik al goed uitziet

8. Tenslotte je tuin

De meningen zijn erover verdeeld, maar ik ben ervan overtuigd dat een nette uitnodigende en ruim ogende tuin extra waarde toevoegt aan je huis. En dat hoeft echt geen onder architectuur aangelegde tuin te zijn. Als ie maar klopt, goed bij het huis past en er mooi onderhouden bij ligt.

Dus heb je het idee dat je binnen nu en zeg 5-7 jaar wilt gaan verhuizen? Overweeg dan eens 1 of enkele van de tips die ik je genoemd heb. Dan heb je er zelf een paar jaar plezier van en het ziet er, als je gaat verkopen, ook nog allemaal goed genoeg uit om de waarde van je huis te verhogen.

Wil je nu al weten wat de waarde van je huis is? Dat kan gratis en zonder bezoek aan huis. Klik dan op onderstaande knop!

Gratis waarde-indicatie Digimakelaars

 Wil je een nieuwe hypotheekberekening?

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen