5 tips om je tuin groter te maken voor een betere verkoop
23 november 2016 
2 min. leestijd

5 tips om je tuin groter te maken voor een betere verkoop

Bij het kopen van een nieuw huis staat een fijne, ruime tuin bij veel mensen op het wensenlijstje. Bij stadswoningen of huizen in dicht bevolkte gebieden is dat echter meer uitzondering dan regel. Wanneer je je huis wilt verkopen kan dit nog wel eens een nadeel zijn, maar met onderstaande tips om je tuin groter te laten lijken, pak je dat probleem op een slimme manier aan.

Gastblog door Eva Menger van Cleanipedia.com

1. Minder is meer

Verwijder al het overbodige groen en vuil. In een kleine tuin is minimalisme een must. Verwijder te grote struiken, dikke bomen en overbodige potten of plantenbakken. Kijk kritisch naar elk object en vraag je of het overbodig is. Zo ja? Dan mag het weg. Tuinkabouters, standbeelden of kapot tuinmeubilair zijn vaak een doorn in het oog. Als er minder in staat, voelt je tuin al meteen ruimer aan. Moet die vuilbak of die fiets toch een plekje krijgen in de tuin? Zorg dan voor een houten schutting of een op maat gemaakte oplossing, zodat deze op een elegante manier uit het zicht verdwijnt.

2. Hoger is beter

Met steeds kleiner wordende tuinen, is verticaal tuinieren de nieuwe trend. Het wordt ook wel een levende muur of groene wand genoemd; een verticaal oppervlak dat wordt gebruikt om planten op te laten groeien. Leg met enkele paletten een houten muur aan waar je specerijen of seizoensgebonden groenten in kweekt. Ga voor goedkope zaksystemen of investeer in een designontwerp. Een verticale tuin zorgt voor een ruimer gevoel én meer groen in de tuin. Hier vind je allerlei leuke voorbeelden om mee te experimenteren.

3. Optische illusie

Geen of weinig ruimte? Creëer dan een ruimer gevoel door optisch bedrog. Spiegels hoeven echt niet alleen binnen te hangen: een tuinspiegel is de simpelste manier om je tuin te vergroten. Hang hem aan het einde van een pad, zodat deze lijkt door te lopen, of aan de schutting, zodat het een raam lijkt. Of ga voor een grote wandtekening of buitenposter met een uitgestrekt uitzicht. Het brengt die kale muur opnieuw tot leven. Kies je voor een schutting? Ga dan voor horizontale planken: ze laten je tuin breder en langer lijken. Tegels in je tuin hou je het beste groot en vierkant of kies voor ronde stenen. Kleine steentjes geven een volle, en daardoor kleinere indruk.

4. Rust is goed

Maak het niet te bont: zorg voor rust in de tuin als het op planten en bloemen aankomt. Variatie is gezellig, maar een gebrek aan eenheid zorgt voor drukte. Kies daarom voor één of twee kleuren die her en der terugkomen en voor planten die bij elkaar passen, zowel qua grootte als qua vorm. Plaats donkere kleuren vooraan en lichte kleuren achteraan, zo lijkt alles te ‘vervagen’ in de achtergrond.

5. Tot in de puntjes

En als laatste misschien wel het belangrijkste puntje: zorg ervoor dat je tuin verzorgd overkomt. Onkruid wieden, mos verwijderen: een goed verzorgde tuin is toch veel aantrekkelijker voor potentiële

kopers dan een tuin waar nog veel aan moet gebeuren? Laat bomen snoeien en werk boordjes netjes af. Een waterelement in je tuin? Zorg er dan voor dat alles perfect werkt.

Het kost je slechts een paar uurtjes, maar het kan een groot verschil maken! Ga snel aan de slag met onze tips en voor je het weet is die tuin (en en het huis natuurlijk) verkocht. Succes ermee!

Wil je meer tips over het verkoopklaar maken van je huis? Download dan het Digimakelaars eBook

Gratis eBook “De Ultieme Gids om je huis zelf verkoopbaar te maken in 3 stappen”

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen