10 tips om je huis aantrekkelijk te maken voor de verkoop
10 augustus 2016 
3 min. leestijd

10 tips om je huis aantrekkelijk te maken voor de verkoop

Deze keer een gastblog van Eva Menger van Cleanipedia.

Met deze 10 tips om je huis verkoopbaar te maken maak jij je huis aantrekkelijk voor potentiële kopers

Een huis verkopen kan aardig wat stress opleveren. Is je vraagprijs te hoog? Zal er genoeg vraag zijn? Zullen kopers je huis in het echt ook aantrekkelijk vinden? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: verplaats jezelf in de schoenen van potentiële kopers! Door na te gaan waar jij tijdens een bezichtiging zelf op zou letten – en op zou afknappen – heb je al een deel van het probleem opgelost. Eerder schreven we al over de 10 geboden voor het zelf in de verkoop zetten van je huis, en in dit artikel lichten we dat nog wat verder toe. Met deze  10 tips om je huis verkoopbaar te maken maak jij je huis op een eenvoudige manier klaar voor een succesvolle verkoop

1. Opruimen

Wellicht een open deur, maar we willen de lijst er toch mee aftrappen. Denk er tijdens het opruimen vooral aan dat je persoonlijke eigendommen opbergt. Kopers zitten niet te wachten op gebruikte tandenborstels, rondslingerend speelgoed of stapels kleding. Gooi zoveel mogelijk rommel weg, maak alle trappen vrij, ruim speelgoed op en zorg dat open kasten er netjes uitzien. Prop niet alles achter deurtjes – de kans is namelijk groot dat die tijdens de bezichtiging worden opengetrokken!

2. Schoonmaken

Ook dit spreekt natuurlijk voor zich. En dan hebben we het niet alleen over het afstoffen van kastjes. We bedoelen hiermee echt het grondig onder handen nemen van het hele huis! Neem raamkozijnen, de bovenkant van de afzuigkap, deuren en plinten af met een vochtige doek. Haal schimmel in de badkamer en kelder weg. Maak de dakgoot leeg, maak de badkamer en het toilet goed schoon en dweil de vloer. Verschoon ook de bedden voor elke bezichtiging – het liefst met wit beddengoed: dit is neutraal en laat de slaapkamer ruimtelijker lijken. Mensen voelen zich prettiger in een licht, fris huis. Dat heb jij zelf toch ook?

3. Opknappen

Het klinkt misschien overdreven, maar het opknappen van het huis is een investering die je er bij de verkoop ongetwijfeld weer uithaalt. Alles wat jij niet doet, moeten de nieuwe kopers doen – en dat vormt vaak een grote barrière bij het doorhakken van de knoop. Maak een rondje door het huis en bedenk waar jij je zelf aan zou ergeren bij het bezichtigen van een huis. Zitten er lelijke plekjes op de muur? Ga er met een roller overheen. Controleer je huis op lekkende kranen, hangende keukendeurtjes en losse klinkers: het kost jou weinig moeite, maar voor kopers is het een beslissende factor.

4. Neutrale inrichting

Met een neutrale inrichting kunnen de kopers zich een stuk beter voorstellen hoe ze het huis zouden willen inrichten. Haal persoonlijke eigendommen zoals foto’s weg, en beperk het aantal excentrieke, drukke voorwerpen. Hoeveel mooie herinneringen je er zelf ook aan hebt, voor kopers leidt het alleen maar af.

5. Laat het huis luchten

Niets is zo onaantrekkelijk als een muf ruikend huis. Zorg er dus voor dat je huis lekker fris ruikt door het goed te laten luchten.

6. Maak zoveel mogelijk ruimte

Mensen willen graag zoveel mogelijk ruimte voor hun geld. Om de woonkamer zo ruim mogelijk te laten lijken, zet je overbodige spullen tijdelijk weg. Geef een goed beeld van de grootte van de garage door de auto en fietsen even buiten te zetten. En de hal laat je ruimtelijk ogen door overtallige jassen, tijdschriften en paraplu’s op te bergen. Een ruime hal zal een goede eerste indruk geven en daarmee de hele bezichtiging positief beïnvloeden.

7. Breng sfeer in huis

Mensen zijn gevoelig voor sfeer. Maak het huis gezellig door in verschillende ruimtes frisse bloemen neer te zetten. Plaats geurstokjes in de badkamer en op het toilet en zet sfeervolle lampjes aan. Ook een volle fruitschaal op de eettafel geeft een huiselijk gevoel, zonder dat het te persoonlijk wordt.

8. Let op de buitenkant van het huis

De binnenkant is belangrijk, maar de voorkant van het huis vormt natuurlijk het echte visitekaartje! Maak de voordeur schoon, zeem de ramen van binnen en van buiten en werk het buitenschilderwerk bij. Houd onkruid bij, haal dode planten uit de voortuin en plaats eventueel wat nieuwe, kleurrijke bloemen. Een voortuin met bloeiende planten valt op en nodigt uit om een kijkje te nemen.

9. Haal het licht naar binnen

Licht geeft ruimte en heeft bovendien een grote invloed op het humeur van de mens. Niemand zit te wachten op een donker huis – haal dus zoveel mogelijk licht naar binnen! Open gordijnen, jaloezieën en rolgordijnen en verlicht donkere hoekjes met gezellige lampjes. Haal grote planten die het buitenlicht blokkeren van de vensterbank.

10. Investeer in goede foto’s

Mensen vragen bezichtigingen aan op basis van de foto’s – en hoe meer de foto’s overeenkomen met de realiteit, hoe groter de kans dat mensen positief zullen reageren! Ga dus niet in de weer met groothoeklenzen die het huis groter laten lijken dan het is en wees ook niet te enthousiast met photoshop. Zorg ervoor dat je huis er opgeruimd en fris uitziet voordat je de foto’s maakt. Digimakelaars.nl adviseert de verkopers om altijd een professionele fotograaf in te schakelen.

Download hier ons eBook om je te helpen op de allerbeste manier je huis te verkopen:

Gratis eBook “De Ultieme Gids om je huis zelf verkoopbaar te maken in 3 stappen”

Ben je ook benieuwd of een volgend huis wel voor je is weggelegd? Download dan:

Gratis eBook In 4 stappen naar je droomhuis

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen