Je huis te klein met opgroeiende kinderen? Verhuizen of verbouwen?
23 april 2019 
4 min. leestijd

Je huis te klein met opgroeiende kinderen? Verhuizen of verbouwen?

Kleine kinderen worden groot en er komt een moment dat ze een eigen kamer nodig hebben of een grotere kamer. Het hierdoor ontstane ruimtegebrek vraagt om een oplossing. De vraag verhuizen of verbouwen wordt actueel.

Verhuizen of verbouwen?

Beide oplossingen kosten natuurlijk geld. De vraag is of de plek waar je nu woont deze en toekomstige uitbreidingen aankan. En of de locatie waar je woont prettig is voor je groeiende gezin. Als dat zo is, is verbouwing van je huis een goede optie.

Vaak kan de extra ruimte binnen worden gevonden. Door een grote kamer op te delen met een scheidingswand bijvoorbeeld. Of door de vliering te verbouwen. Of door de zolder van een dakkapel te voorzien. Heb je een plat dak dan kun je nadenken over een dakopbouw, waarmee je een extra verdieping op je huis zet. Een andere mogelijkheid is de begane grond uitbreiden met een uitbouw, serre of een serre aanbouw, waarmee je een extra werkplek kunt maken. Of het verbouwen van de garage tot extra kamer.

serre bouwen huis uitbouwen digimakelaars

Kijk voordat je aan het verbouwen van een zolder begint altijd eerst even of er plaats is voor een vaste trap.

dakkapellen dakkapel maken zolder verbouwen digimakelaars

Dakkapel aanbrengen

Kies je niet voor een aanbouw, maar voor bijvoorbeeld voor een dakkapel, dan is dat tegenwoordig heel erg gemakkelijk. Een dakkapel bouwen valt vaak onder vergunningsvrij bouwen. Dakkapellen worden prefab geleverd en zijn goedkoper dan in het algemeen wordt gedacht.

Dakkapellen kunnen in het dakvlak worden geplaatst, of gelijk lopen met de buitenmuur. In het laatste geval is zeker een omgevingsvergunning nodig.

Je bent echter niet klaar als de dakkapel is geplaatst. Wanden en plafond moeten nog netjes worden aangesloten, dit kan nog leiden tot extra verbouwingskosten.

Kosten dakkapel gemiddeld vanaf € 5.400,-

dakopbouw zolder verbouwen huis verbouwen digimakelaars

Dakopbouw

Met een opbouw op je platte dak krijg je een extra etage op je huis. Ook hier is het dus van belang dat je een goede plek hebt voor de trap naar boven.

Heb je al een aanbouw aan je huis dan kun je ook overwegen om die aan de achterzijde in de hoogte door te trekken.

Ook een dakopbouw vereist een omgevingsvergunning.

Omdat het bij een dakopbouw om een compleet nieuw stuk van het huis gaat komt er veel bij kijken. Breekwerk, constructie, isolatie, elektra, afwerking buiten en binnen. Dat betekent veel keuzes maken en een goed plan ontwerpen. In de meeste gevallen zal je een architect nodig hebben.

Kosten dakopbouw vanaf € 1.100,- per m2 dakopbouw

vliering verbouwen dakopbouw digimakelaars

Vliering verbouwen

Uitbouw naar boven kan door je vliering te verhogen. Hier spelen 2 zaken een belangrijke rol: de hoogte en de kwaliteit van de vloer.

De vloer van een vliering is berekend op enige op te bergen zaken, maar meestal niet ingericht om zwaar meubilair te dragen. Wil je de vliering tot woonruimte bestempelen, dan zul je dus goed moeten controleren hoe zwaar de vloer is uitgevoerd en of hier nog iets aan kan worden gedaan.

Als de vloer in orde is (te maken) kun je proberen om toestemming te krijgen om de nok te verhogen. Het dak wordt dan als het ware over 1 kant doorgetrokken omhoog en het andere vlak van het dak krijgt over de hele breedte een kozijn.

Ook kan je ervoor kiezen om een dubbele nokverhoging te maken, dus verhogen aan beide zijden van de nok. Dat is weliswaar duurder dan de enkele verhoging, maar geeft meer ruimte en meer licht.

Nokverleggingen brengen altijd het aanvragen van een omgevingsvergunning met zich mee.

Kosten nokverhoging enkelzijdig gemiddeld vanaf € 16.500,-

Kosten nokverhoging dubbelzijdig gemiddeld vanaf € 19.500,-

Scheidingswand plaatsen

De makkelijkste manier is om zogenaamde gipsplaten scheidingswanden te plaatsen met metal studs. Licht van gewicht en brandwerend. Gipsblokken is ook een oplossing, maar wordt al iets zwaarder. In het algemeen kunnen dergelijke werkzaamheden vergunningsvrij worden uitgevoerd, tenzij er iets aan de dragende constructie moet worden veranderd.

Kosten scheidingswand ca. € 70,- per m2

Omgevingsvergunning

Als eerste is het belangrijk om het bestemmingsplan te raadplegen. Daar staat precies in wat mag, wat niet mag en waarop en hoe eventueel uitzonderingen kunnen worden gemaakt.

Kijk vervolgens op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/stappenplan-bij-bouwen-en-verbouwen om te checken of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor je voorgenomen verbouwing.

Welke oplossing van je huis uitbouwen is de beste?

Dat hangt vooral af van je wensen, het type huis, en je financiën. We kunnen stellen dat het aanbrengen van een dakkapel in het algemeen de meeste extra ruimte geeft in verhouding tot de investering.

De vergelijkingssite van Slimster geeft mooie inzichten in verbouwingsmogelijkheden en verbouwingskosten

En de waardevermeerdering van mijn huis?

Je kunt ervan uitgaan dat bij een uitbreiding van je woning met iedere toename van de woonoppervlakte de waarde van je huis hoger wordt. Tenslotte worden de gebruiksmogelijkheden groter.

En anders verhuizen?

We ervaren heel vaak dat de wens om te verhuizen er wel is, maar dat soms lang wordt getwijfeld of dit financieel wel mogelijk is.

Feit is bij een nieuwe hypotheek dat er hoe dan ook moet worden afgelost. Vaak betekent dat gek genoeg toch nog een gunstigere nieuwe hypotheek. Omdat de rente laag is en er veel extra mogelijkheden zijn als je bijvoorbeeld duurzaamheidsmaatregelen neemt.

Twijfel je over je mogelijkheden? Soms kan er meer dan je zou denken..

Download dan ons gratis e-book: Hoe jij in 4 stappen wel je droomhuis kunt bereiken

gratis e-book Digimakelaars

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de aankoop van je nieuwe huis en/of de verbouwing of verkoop van jouw huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen