Huis gezien tijdens de Open Huizen dag en dan? Een bod doen?
05 oktober 2018 
2 min. leestijd

Huis gezien tijdens de Open Huizen dag en dan? Een bod doen?

Een huis van de Open Huizen dag

Grote kans dat je niet de enige bent die interesse heeft!

Er zijn te weinig huizen, de keuze is zeer beperkt en er zijn veel woningzoekers op dit moment, zeker in de grote steden en in de regio’s met veel werkgelegenheid.

Bod doen

Om een bod te doen heb je eigenlijk 2 mogelijkheden:

  1. Er is geen inschrijfprocedure, dan is het zaak om snel de onderhandelingen te starten met een goed openingsvoorstel
  2. Er is wel een inschrijfprocedure of iets wat erop lijkt, verkopers verzamelen biedingen om daar vervolgens een keuze uit te maken. Stel dan de vraag: Voor wanneer moet mijn bod binnen zijn en in welke vorm?

Openingsbod

Maar welk openingsbod moet je dan doen? Vooral als je boven de  vraagprijs wil bieden is dit een lastige opgave.

Het doel van je bod is dat de verkopende partij daar serieus over gaat nadenken.

In gebieden waar de woningmarkt goed draait, maar niet oververhit is, maak je kans door niet te veel onder de vraagprijs te gaan zitten. Op die manier krijg je de sympathie van de verkoper en is de kans op een succesvol traject binnen handbereik.

In gebieden waar de markt oververhit is en je nu al weet dat vrijwel ieder huis voor de vraagprijs of hoger wordt verkocht, kun je overwegen om een bod van de vraagprijs of hoger te doen.

Ontbindende voorwaarden!

Zorg er daarbij voor dat je je financiële plaatje goed in kaart hebt, want als de taxatie voor je hypotheek straks onder je bod of je koopprijs blijft hangen moet je de rest uit eigen zak bijbetalen. En dat komt dan nog boven op de koperskosten (financiering, notaris, kadaster) en overdrachtsbelasting, die je ook zelf moet voldoen.

Zorg bij ieder bod voor de goede ontbindende voorwaarden, zowel voor de financiering als voor de uitkomst van een bouwkundige keuring.

Doe je bod telefonisch omwille van de snelheid, schrijf wel vooraf op wat je allemaal gaat zeggen en vraag om een ontvangstbevestiging van je bod per e-mail.

Speel op zeker

Wij vinden het een ingewikkeld spelletje, zeker als je dit als doorsnee woningkoper hooguit een paar keer in je leven speelt. Daarom hebben we heel betaalbare aankoophulp mogelijkheden ontwikkeld. Met als voordeel dat je serieus overkomt op de verkoper, jezelf geen buil valt bij de aankoop en alles gaat zoals het moet gaan. Duidelijk, veilig, eerlijk.

Wil je hulp? Dat kan bij Digimakelaars.nl op meerdere  manieren:

  1. We gaan met je mee en adviseren je over doelprijs en openingsvoorstel
  2. We gaan met je mee en regelen ook het biedingstraject voor je
  3. We geven je advies op afstand en beantwoorden al je vragen m.b.t. een aan te kopen huis totdat daarvan de koopovereenkomst tot stand is gekomen, inclusief controle van je koopakte voordat je tekent

Informatie? Bel 088-0000400 of mail naar info@digimakelaars.nl, dan krijg je alle antwoorden op je vragen.

Meer informatie over een huis kopen als starter vind je HIER.

Digimakelaars, ook bij aankoop de beste keuze! Wij werken voor een vast tarief.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen