Wat is de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt?
15 oktober 2020 
4 min. leestijd

Wat is de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt?

Wat is de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt?

(Scroll naar onderen voor de downloads…)

De woningmarktcijfers van de NVM over het 3e kwartaal 2020

Het aanbod krimpt, consumenten blijven kopen en de prijs gaat verder omhoog.

De cijfers van de NVM over de prestaties van de woningmarkt in het afgelopen jaar zijn er weer.

Veel waarde aan NVM cijfers

Wij hechten veel waarde aan die NVM woningmarktcijfers en ook aan de inzichten die onze vereniging daaraan ontleent.

NVM transacties worden gemeten direct op het moment, terwijl het Kadaster, waar de meeste banken hun wijsheid vandaan halen, gemiddeld 3 maanden achter loopt.

Woningmarkt houdt stand

Onze eigen visie, die al een half jaar stand houdt, is dat er nauwelijks sprake is van een neergang van de woningmarkt. Niet van de verkochte aantallen en niet van de prijzen.

Banken hebben hun in aanvang stellige overtuiging dat de hele boel zou instorten, inmiddels wat teruggedraaid. Maar een draai van 180 graden is voor dit soort instellingen ingewikkeld, want dat tast de geloofwaardigheid aan. Dus je ziet ze nu langzaamaan de kant opschuiven die we al maanden voorspellen: de woningmarkt verkrapt, prijzen gaan omhoog en looptijden worden korter.

Er zijn nog steeds heel veel mensen die een huis willen kopen.

De woningmarktcijfers

De afgelopen 12 maanden zijn er 154.000 woningen verkocht. Vrijstaande woningen 21% meer en 2/1 kap woningen 18% meer dan het jaar hiervoor.

Afgelopen kwartaal zijn 41.583 woningen verkocht, nog nooit waren dat er zoveel in het 3e kwartaal. Een stijging van 14,4%. Appartementen stagneren, maar dat zou ook kunnen komen doordat er minder bestaand aanbod is in dit type.

De gemiddelde verkoopprijs kwam op € 354.000,-, dat is een stijging van 11,6%.

De looptijd van verkochte woningen is gemiddeld 30 dagen. En kijken we naar het hele aanbod, dan staan al die woningen gemiddeld 101 dagen te koop, een jaar gelden was dat 135 dagen. Wat betekent dat ook langer te koop staande huizen nu verkocht worden.

Ook blijft de trek naar landelijk gebied groot. Vooral Gelderland, Overijssel, Friesland en Limburg trokken veel kopers uit de steden in de randstad.

Is er een coronadip?

De coronadip? Die hebben wij nog niet gezien.

Ja, natuurlijk is er straks enige invloed op de woningmarkt doordat er behoorlijk wat mensen last hebben van de coronacrisis, maar dat zijn lang niet allemaal eigenaren van woningen en ook niet allemaal mensen die in de coronaperiode plotseling willen of moeten verhuizen.

Volgens de banken laat de economische terugslag van de coronacrisis zich op termijn gelden. Wij denken dat die invloed wel mee zal vallen zolang de rente laag blijft en als we het goed hebben begrepen gaat die rente zelfs nog wat dalen. Ook dat geven diezelfde banken aan.

Eigenlijk vinden wij het niet zo erg als het iets rustiger zou worden. De woningmarkt is dringend toe aan wat meer rust en evenwicht. Wat ons betreft mogen de prijzen wat minder hard stijgen, zodat een ander huis voor iedereen behapbaar blijft. En het zou ook beter zijn als er niet tientallen mensen om 1 huis heen lopen te springen.

Krappe woningmarkt

De markt is superkrap. Er is op dit moment nog maar keuze uit gemiddeld 2 huizen als je een woning zoekt. Een normale markt geeft keuze uit gemiddeld 7 woningen.

Er is maar 1 partij die hier iets aan kan doen en dat is de overheid.

Woningmarkt NVM kwartaalcijfers krapte indicator

Nieuwbouw beter in 3e kwartaal

Het gaat gelukkig wel wat beter met nieuwbouw, maar er moet echt nog een tandje bij om de schade te beperken.

In de grafieken hieronder zie je het nieuwe aanbod aan koopwoningen en het aantal verkochte nieuwbouw woningen. Het rijk wil 75000 woningen per jaar bouwen volgens de Nationale Woonagenda, maar om de achterstand in te halen zijn er de komende jaren 100.000 woningen per jaar nodig.

Nieuwbouwcijfers 3e kwartaal

Het afgelopen kwartaal kwam in de buurt, met ongeveer 9500 nieuwbouwwoningen en –kavels. Waarvan 4000 appartementen. De vraag is of dit zo blijft doorgaan, aangezien er projecten naar voren zijn gehaald. Het 4e kwartaal ziet er daardoor waarschijnlijk niet zo goed uit wat nieuwbouw verkopen betreft.

De volledige analyse van bestaande bouw en nieuwbouw kun je downloaden via de knop onder ons blog.

Woningmarktcijfers Nederland Digimakelaars huis verkopen zonder makelaar

Wil je meer weten over de woningmarkt in jouw gemeente? Vraag dan hieronder gratis je gemeente overzicht aan.

Gemeenteoverzicht woningmarktcijfers

En wil je weten wat jouw huis op dit moment zou kunnen opbrengen? Dan wil je misschien wel een gratis waarde-indicatie.

Die kun je hieronder aanvragen.

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Tenslotte, we plaatsen iedere week een nieuwe video op ons Youtubekanaal over wonen en je eigen huis. Abonneren kan hieronder!

Youtubekanaal Digimakelaars

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of ons contacten via MessengerDigimakelaars contact Messenger

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen