Hoe vind je jouw huis? - De psychologie achter je keuze.
27 oktober 2015 
1 min. leestijd

Hoe vind je jouw huis? - De psychologie achter je keuze.

Hoe vind je een nieuw huis? Met gratis bezichtingschecklist!

De 3 stappen voor een verstandige woningkeuze.

Ik las een verrassend artikel in tijdschrift Psychologie. Het tijdschrift wordt best veel gelezen, maar ook weer niet zoveel dat het alle huizenkijkers bereikt.

Vandaar dat ik het een goed idee vind om ook via dit kanaal te vertellen dat achter iedere keuze die je maakt je bewuste en onbewuste met elkaar een spel spelen. En dat je, als je weet hoe het spel werkt, een geweldige keuze kunt maken, waar je achteraf ook blij mee bent.

Daarvoor is het nodig om te luisteren naar je onbewuste. Als je goed oplet weet je op het moment dat je bij een bezichtiging het huis binnenstapt al of het je bevalt of niet. De rest van de tijd ben je bezig om bewijzen te zoeken om je keuze te bevestigen, of die keuze nu negatief of positief is.

Maar, verliefdheid maakt ook blind. Ga daarom altijd een 2e keer naar een huis kijken, ook al ben je er nog zo zeker van dat dit is wat je zoekt.

Wat heb je nodig?

Ten eerste een duidelijk inzicht in wat je precies zoekt. Dus neem een rustig moment om je wensen en eisen voor je nieuwe huis te overdenken en op te schrijven.

Het helpt om aan huiselijke plekken te denken waar je je prettig voelt of vroeger prettig voelde, dan komt vanzelf bovendrijven wat je zoekt.

Volgens “Psychologie” spelen gevoel en verstand een gelijke rol bij de keuze van een huis.
– Als emotie niet meedoet bij de beslissing, dan ontbreekt vaak het gevoel van trefzekerheid – dit wil ik gewoon! – waardoor geen enkel besluit bevredigt.
– Als alleen het verstand meedoet, dan blijf je eindeloos heen en weer dobberen tussen voors en tegens.

Ten tweede een klankbord. Je zou er ook eens met iemand anders, die niet in jouw zoekproces is betrokken, over moeten praten. Adviezen van anderen blijken goud waard!

Klik hieronder voor de bezichtigingschecklist, die helpt je om alles wat je wilt onthouden tijdens bezichtigingen snel en overzichtelijk op te schrijven.

Gratis bezichtigingschecklist

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen