De 7 meest gemaakt fouten bij het kopen van je eerste huis
24 mei 2022 
4 min. leestijd

De 7 meest gemaakt fouten bij het kopen van je eerste huis

Ga jij voor de eerste  keer een huis kopen? Dan wil ik je daarbij graag behoeden voor het maken van fouten. Ik vertel je hierna wat de meest gemaakt fouten zijn bij het kopen van je eerste huis en als je op de link klikt kun je een gratis bezichtigingschecklist downloaden.

De meeste gemaakt fouten bij het kopen van je eerste huis

Luister naar de podcast:


Of kijk de video!


Fout 1     Niet weten hoeveel je kunt uitgeven

Het allereerste waar je mee aan de slag moet gaan is laten uitrekenen hoeveel je kunt besteden. Maak die afspraak met een hypotheekadviseur, kijk een keertje online bij een rekentool. Kijk ook goed hoeveel je gespaard hebt en hoe je wat reserve achter de hand houdt om tegenvallers te bekostigen als je een huis hebt gekocht.

Je zult altijd een deel van je spaargeld moeten aanspreken, omdat je niet meer alle kosten voor het kopen van een huis kunt financieren.

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld:

  • je aankoopmakelaar,
  • de overdrachtsbelasting,
  • de kosten van je hypotheek,
  • de notaris- en kadasterkosten.

Dus eerst rekenen en dan pas zoeken.

Fout 2     Een huis bekijken zonder voorbereiding

Een huis is te belangrijk en je moet er te lang mee doen om zo maar voor de vuist weg je beslissing te nemen.

Maak een wensenlijst waarin je duidelijk neerzet waar je naar op zoek bent. Dan kun je denken aan:

In welke buurt wil je wonen? Dat is misschien wel een van de belangrijkste vragen, maar ook:

Wat voor soort huis wil je? Een huis met een tuintje of een appartement. In de rij of 2-onder-1-kap. Een garage erbij of niet. Hoeveel kamers wil je. Heb je ruimte nodig voor een hobby? Weet je al hoe je gezin er over een paar jaar uitziet?

Dus kijk goed hoe je leven er nu en straks uitziet en verwerk dat in je wensenlijst

Fout 3     Vergeten op te schrijven wat er allemaal bijzonder was aan het huis dat je hebt bekeken

Als je een paar huizen gezien hebt weet je echt niet meer wat er aan het ene huis nou zo leuk was, of hoe iets dat je opviel er precies uitzag.

Schrijf dus na iedere bezichtiging alles op en neem alvast een rolmaat, potlood en papier mee om wat zaken te noteren als je er bent.

Als je op de link klikt heb ik een checklist voor je die je kunt gebruiken na iedere bezichtiging.

Fout 4.      Een huis kopen om het huis en niet om de buurt

Dit noemen we een besluit door emotie.

Je wordt verliefd op een huis. Het ziet er goed uit, alle ruimtes zijn goed, onderhoud ok, prijs ok en die prijs valt zelfs mee!

Je neemt dan voor lief dat je eigenlijk niet echt op zoek was in deze buurt. Te druk, te ver van de winkels, te ver van de scholen. Maar ja, het huis is geweldig!

Koop dat huis dan niet. De liefde op het eerste gezicht is snel over als je er woont en je kunt wel het huis maar niet de plek waar het staat veranderen.

Dus verder kijken en niet vergeten dat je een pakket van eisen hebt gemaakt. Hou je daaraan.

Fout 5    Het huis kiezen op de inrichting

Heel menselijk als je een huis binnenkomt en het is leuk ingericht, maar het kan ook zijn dat je binnenkomt en dat je vol afgrijzen kijkt naar wat ze ervan gemaakt hebben.

Probeer die gevoelens van je af te zetten en let vooral op de ruimtes, het onderhoud, de installaties, de isolatie enzovoort. Denk er tijdens de bezichtiging over na hoe het eruit zou zien als jij er woonde. Natuurlijk moeten keuken, badkamer wel een beetje kloppen, tenzij je spaargeld hebt om dit aan te pakken. Je kunt wel bijlenen voor een verbouwing, maar het extra bedrag dat je kunt lenen dekt meestal niet de kosten. Voor dat verschil heb je dus je spaarrekening nodig.

Is het helemaal niet naar je zin, denk er dan even over na of er een moment komt waarop je wel kunt gaan verbouwen en of dat ongemak van nu opweegt tegen wat je er straks of over een paar jaar van kunt maken.

Fout 6        Het huis niet laten keuren

Is het huis wat ouder? Laten we zeggen ouder dan 10 jaar. Dan kan er best al het een en ander versleten zijn of niet goed meer werken. De bouwgarantie is voorbij en je koopt wat je ziet, dus je zit zomaar vast aan extra uitgaven waar je niet op zit te wachten.

Neem bij je 2e bezichtiging een aankoopmakelaar mee, die kan zien of een keuring nodig is en neem je geen makelaar mee? Laat het huis dan vooraf, dus voordat je de koopovereenkomst aangaat, keuren. Voor een paar honderd euro bespaar je duizenden euro’s aan ellende.

Je kunt de keuring ook als voorwaarde laten opnemen in de koopovereenkomst, maar dan kun je nog wel eens gesteggel krijgen over wat wel en wat geen noodzakelijke reparaties zijn.

Fout 7     Je niet goed laten informeren over de Vereniging van eigenaren als je een appartement koopt

Bij een appartement koop je een deel van een heel gebouw waar je mede verantwoordelijk en aansprakelijk voor wordt. Alle onderhoudskosten en de verzekeringen van het gebouw worden door alle eigenaren samen betaald. Daarvoor sparen ze per maand via de servicekosten. Alles wat er rondom het gebouw en onderhoud speelt wordt geregeld door de vereniging van eigenaren waar je wettelijk lid van bent als je een appartement koopt.

Bij sommige gebouwen is de VVE, dat is de afkorting die voor de vereniging wordt gebruikt, niet goed geregeld, alhoewel de wetgever hier best streng over is. Daar moet je dus op letten.

Je kunt het allemaal zien in het financieel jaarverslag en in de notulen van de jaarlijkse vergadering.

Het kan ook wel goed geregeld zijn, maar er is bijvoorbeeld tot een grote uitgave besloten. Daar gaan alle eigenaren dan ineens of in termijnen een groter bedrag voor betalen. Dit is wel handig om vooraf te weten, want het kan zomaar over bedragen van een paar duizend euro gaan.

Laat je aankoopmakelaar de stukken van de vereniging voor je nakijken en voorkom verrassingen!

Ik heb een bonus voor je!

Fout * Je hebt teveel geboden op het huis

In deze markt wordt er nogal eens meer betaald dan de vraagprijs, soms een paar honderd, soms een paar duizend erboven.

Je mag echter maar 100% van de taxatiewaarde financieren. Als de taxatie lager uitkomt dan het bedrag dat je hebt geboden moet je de rest uit je eigen zak betalen.

Kun je dat? Dan is er niets aan de hand, maar kun je dat niet? Dan moet je het huis laten varen.

Het verhaal wordt eentonig, maar ook hier kan je aankoopmakelaar je van dienst zijn door je aan te geven of het bod dat je in gedachten hebt je niet in te grote problemen brengt.


Dit zijn dus niet 7 maar 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een eerste huis. Ik realiseer me nu dat ik er nog wel 10 kan opnoemen!

Het allerbelangrijkste is rust bewaren. Denk goed na over iedere stap die je zet. Wijk niet af van je wensenlijst en overweeg echt die aankoopmakelaar!


Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen