Samenwonen en samen een groter huis kopen
21 mei 2019 
3 min. leestijd

Samenwonen en samen een groter huis kopen

Ga je samenwonen dan heeft meestal 1 van de partners al een eigen woning. Bij mensen die voor het eerst gaan samenwonen gaat het dan meestal om een appartement. Het liefst wil je dan samen een groter huis kopen.

Op zich is samen een huis kopen best aantrekkelijk, zeker gezien de lage hypotheekrente.

Het geld dat je daarvoor nodig hebt zit voor een deel in je appartement. De overwaarde kun je mooi gebruiken bij je volgende stap.

De kans is er ook nog dat je geen overwaarde hebt. Ook in dat geval zou je het liefst je appartement verkopen om de weg vrij te maken naar je nieuwe situatie.

Restschuld financieren

Er is een aantal mogelijkheden om je restschuld te financieren. De mogelijkheden hangen af van de periode waarin je je huis kocht en welke bank je hebt. Voor meer informatie verwijzen we je naar restschuldfinanciering.

Geen last van een restschuld en je wilt samen een grotere woning kopen? Dan moet je iets met je huidige appartement.

De volgende vragen horen wij vaak:

  • Kan ik mijn appartement verhuren of ga ik het appartement verkopen
  • Wat is de waarde van mijn appartement
  • Wanneer moet ik mijn appartement te koop zetten

Appartement verhuren of appartement verkopen

Verhuren van je appartement kan eigenlijk alleen als je geen schuld op je appartement hebt. In je hypotheekakte is namelijk geregeld dat je niet mag verhuren. Is jouw appartement hypotheekvrij dan is verhuren misschien wel beter dan verkopen, de rendementen zijn op dit moment prima.

Meestal zal je echter je appartement te koop moeten zetten om de stap naar je volgende woning te kunnen nemen.

De waarde van je appartement

Alles begint bij de waarde van je huidige appartement. Dan weet je wat je hebt en kun je gaan rekenen. Daarvoor kun je 2 dingen doen. Je kunt een makelaar vragen om een waarde-indicatie of je kunt het laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Weet je al dat er een kans is dat je een overbruggingslening nodig hebt of dat je restschuld moet financieren, dan is een gevalideerd taxatierapport noodzakelijk.

Je makelaar kan je ook vertellen welke vraagprijs je moet hanteren om tot de hoogste opbrengst te komen.

Als je de waarde weet van jullie huidige appartementen kun je met een onafhankelijke hypotheekadviseur afspreken. Die kan voor je uitrekenen wat je mogelijkheden zijn om samen een groter huis te kopen.

Wanneer moet je je appartement te koop zetten

Wij zijn er voorstander van, als je zeker weet dat je wilt gaan verkopen omdat je een ander huis wilt kopen, dan zo snel mogelijk je appartement in de verkoop te zetten.

Tegenwoordig is de kans groot dat je sneller je oude huis verkoopt dan dat je een nieuw huis hebt gevonden.

Dat hoeft geen probleem te zijn. Je bouwt als verkoper dan de voorwaarde in dat je voor een bepaalde tijd een ander huis hebt gevonden en anders gaat de verkoop niet door. (wij noemen dat de omgekeerde no-risk clausule)

Nieuw huis kopen samenwonen - Digimakelaars

Een nieuw huis kopen als je gaat samenwonen

Het is belangrijk dat je de financiële zaken rondom het nieuwe huis van jullie samen goed regelt.

De afspraken over wie wat betaalt regel je in een samenlevingscontract. Ook regelingen over de schulden die jullie misschien nog hadden of overhouden uit het oude huis kun je hierin goed regelen.

Het kan zijn dat jullie allebei een ander bedrag aan het huis en de woonlasten betalen. Daar kun je in het samenlevingscontract ook afspraken over maken. Vervolgens kun je regelen hoe je omgaat met de waardeverandering van het nieuwe huis.

Neem een verblijvingsbeding op. Die afspraak zorgt ervoor, als één van jullie overlijdt,  dat de bezittingen die je samen had eigendom worden van de langstlevende partner. Anders is de kans groot dat degene die overblijft het huis moet verkopen.

Vraag bij de notaris na of het ook handig is om een testament op te stellen. Dat is zeker belangrijk als er kinderen zijn of komen.

Wil je meer weten over samenwonen?

Op Wijzer in geldzaken vind je heel veel nuttige zaken over samenwonen.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de vragen die je hebt als je naar een ander huis wilt omdat je gaat samenwonen

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

Wil je meer weten over de verkoopkansen van jouw appartement? Vraag dan een gratis verkoopkansberekening aan!

Gratis Verkoopkansberekening Marktverkenner Vraagscan - Digimakelaars


Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen