Je bent eruit: Je gaat samenwonen en je gaat je eerste eigen huis kopen!
Een woning kopen is een supermooie beslissing en als je het goed doet, kan je er heel veel plezier van hebben.
Er is wel een krappe woningmarkt, dus de prijzen zijn hoog. Maar de lage hypotheekrente kun je voor lange tijd vastzetten en daardoor blijven je woonlasten relatief laag.
Voordelen en nadelen van een eigen huis
Een eigen huis heeft veel voordelen:
- Je kunt het huis helemaal aanpassen naar je eigen wensen
- Je bouwt een spaarpot op door af te lossen
- Duidelijk zicht op je lasten, zolang de rente vast staat blijven die min of meer gelijk
Er zijn natuurlijk ook nadelen:
- Verhuizen vanuit een eigen huis moet je plannen
- De woningmarkt kan weer instorten, waardoor de waarde van je huis (tijdelijk) minder kan zijn dan de lening die je hebt
- Je draait zelf op voor alle onderhoud en verzekeringen
- Bij een relatiebreuk moet er ”verdeeld” worden
- Je moet “iets” regelen zodat de ander goed achterblijft als één van de partners overlijdt
Samen een huis kopen – regel je relatie
Belangrijk is dus hoe je je relatie regelt bij het kopen van een eigen huis. Dat maakt namelijk voor de toekomst heel veel uit.
En beter duidelijkheid vooraf dan in een noodsituatie terechtkomen, waarin je onzeker bent en misschien wel verkeerde beslissingen neemt.
Moet je dan trouwen?
Nee, niet speciaal. Maar trouwen maakt het wel heel makkelijk. Dan zijn er wettelijk namelijk al heel veel zaken geregeld.
Trouwen geeft direct een hogere drempel voor de erfbelasting en de vererving is ook gelijk goed geregeld.
De langstlevende echtgenoot krijgt dan namelijk alle goederen uit de nalatenschap.
Geregistreerd partnerschap
Dit kan sneller en gemakkelijker. Dan heb je in ieder geval de basics geregeld en kun je later in alle rust je trouwfeest gaan voorbereiden.
Tegenwoordig misschien wel zo praktisch, aangezien je in de meeste gevallen je spaarpot flink zult moeten aanspreken bij het kopen van je eerste huis.
Zodra je gaat samenwonen in een gezamenlijk eigen huis word je in ieder geval ook fiscaal partner. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Wil je weten hoe dat zit, dan kan je hypotheekadviseur je hierover al het een en ander uitleggen.
Het samenlevingscontract
Je kunt in een samenlevingscontract heel veel regelen, zoals wie wat betaalt, hoe het zit met jullie gezamenlijke eigendommen, dus ook met het huis.
Wat er bijvoorbeeld gebeurt als jullie eventueel uit elkaar zouden gaan. Je kunt in een samenlevingscontract ook een zogenaamd verblijvingsbeding opnemen. Daarin wordt geregeld dat de achterblijvende partner de gemeenschappelijke goederen, dus ook het eigen huis, kan behouden.
Een verblijvingsbeding kan fiscaal haken en ogen hebben. Raadpleeg daarvoor je notaris.
Een verblijvingsbeding of een testament?
Een verblijvingsbeding is goedkoper dan een testament. Het is geen aparte akte, maar wordt als artikel opgenomen in een samenlevingscontract of in de partnerschapsovereenkomst.
Een testament geeft meer duidelijkheid bij een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Bijvoorbeeld door het opnemen van een vruchtgebruikbepaling. Dan kan de overblijvende partner tot zijn/haar overlijden in het huis blijven wonen.
Financiën – inkomsten – uitgaven – sparen – pensioen
Een eigen huis geeft veel gezamenlijke kosten. In ieder geval rente en aflossing, maar ook inrichting, onderhoud, verzekeringen, belastingen, kosten voor nutsvoorzieningen etc. Regel vooraf dan ook samen wie welk deel van de kosten op zich neemt. Dus wie betaalt wat? Het is een prima idee om deze afspraken op te schrijven. Bij een samenlevingscontract kun je dit hoofdstuk ook toevoegen.
Maak vooraf een duidelijk overzicht van inkomsten en te verwachten uitgaven. Dan weet iedere partner precies hoeveel hij/zij aan de gezamenlijke huishouding moet bijdragen.
Leg ook vast wat je spaardoelen worden en hoe je omgaat met spaargeld etc. als je ooit onverhoopt uit elkaar gaat. Zorg ervoor dat je pensioenverzekeraar op de hoogte wordt gesteld van jullie nieuwe situatie als je een samenlevingscontract hebt. Voor gehuwden en geregistreerd partners gaat dit automatisch goed.
Verzekeringen
Voordat je gaat samenwonen is het raadzaam om alle verzekeringen van beide partners te inventariseren. Vaak kun je een – goedkopere – gezinsverzekering afsluiten voor aansprakelijkheid, rechtsbijstand, reizen etc.
Verder zal je misschien wel wat verzekeringen kunnen opzeggen of moet je de dekking laten aanpassen. Soms lopen er ook nog verzekeringen bij je ouders. Het is handig om dat ook even na te kijken.
Er zijn dan ook nog wat nieuwe verzekeringen nodig, zoals een opstal- en inboedelverzekering.
Kortom, samenwonen en samen je eerste huis kopen? Dit moet je regelen:
- Financieel overzicht maken en afspraken voor de toekomst vastleggen
- Laten uitrekenen wat je mogelijkheden zijn
- Fiscaal advies inwinnen en op basis daarvan je relatievorm aanpassen of kiezen
- Je relatie vastleggen: trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract
- Verblijvingsbeding opnemen of testament opstellen
- Verzekeringen controleren en aanpassen naar de nieuwe situatie
Als je deze zaken allemaal op een rijtje hebt ben je goed bezig en in ieder geval voorbereid op toekomstige situaties en op onvoorziene zaken.
Persoonlijk contact?
Graag helpen wij je bij de beslissing over de verkoop van de huidige woning of de aankoop van jullie nieuwe huis.
Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl
Heeft 1 van jullie (of allebei) al een eigen huis? Dan is een taxatie handig en straks misschien ook nodig voor een overbrugging. Wil je alvast weten wat ongeveer de waarde van je huis of appartement is? Vraag dan een gratis waarde-indicatie aan: