Wat is een VVE? Is een VVE verplicht? De Vereniging van Eigenaren
18 oktober 2022 
3 min. leestijd

Wat is een VVE? Is een VVE verplicht? De Vereniging van Eigenaren

Wat is een VVE? Is een VVE verplicht?

Als je een appartement koopt hoor je direct de afkorting VVE of voluit Vereniging van eigenaren. Wat is het en wat moet je ermee?

Wil je de video zien? Dat kan hieronder:

Vereniging van Eigenaren kosten

Wat is een VVE, wat doet de VVE en moet je verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren worden? Wat betekenen termen als servicekosten, slapende vve, onderhoudsplan, breukdeel en wat zijn kosten bij verenigingen van eigenaren en hoe hoog mogen servicekosten zijn?

De VVE heeft alles te maken met het soort woning dat je koopt. Een appartement zit in een groter gebouw. Heb je een huis in een rij, een 2/1 kapwoning of vrijstaand, dan zijn de grenzen duidelijk en houden je rechten en plichten op bij de muren, maar bij een appartement zit dat anders.

Als je benedenburen het onderhoud niet uitvoeren zit jij met je prachtige appartement bovenaan een stinkend portiek, zijn de lampen uit of doet de lift het niet meer.

Een VVE is bij wet geregeld, hier vind je informatie over VVE's van de overheid.

De belangen voor VVE's en appartementseigenaren worden vaak behartigd door VVE Belang

VVE verplicht

Een VVE hoort bij een appartementsrecht, dat is een speciale vorm van eigendom waar de wet heel duidelijk over is. Het stukje wat dan van jou is wordt precies bepaald in de splitsingsakte en de splitsingstekening. Daar staat dus precies welk deel van het complex van jou is en hoeveel stemmen je hebt in het geheel.

Je snapt het al, een appartement is meer dan alleen jouw huis achter je voordeur. Appartementen zijn meestal gestapeld, maar het komt soms ook voor dat bij rijwoningen of in een hofje voor deze manier van eigendom wordt gekozen.

Omdat je met je buren rekening moet houden en omdat je samen verantwoordelijk bent voor het wel en wee van het hele gebouw ben je van rechtswege verplicht lid van de VVE zodra je een appartement koopt. Daar kom je dus niet onderuit. En je moet ook nog contributie betalen. Dat heet bij een VVE servicekosten appartement en van dat geld wordt het onderhoud van het gebouw betaald.

Statuten Vereniging van Eigenaren

Hoe dat betaald wordt en wat er gebeurt voor het geld dat in de pot zit wordt bepaald door de vereniging in een reglement. En over zaken die moeten gebeuren wordt gestemd in de algemene ledenvergadering. En daarvoor is het gewicht van jouw stem dus belangrijk. Dat gewicht hangt meestal af van de grootte van je appartement.

VVE in het Handelsregister

Een VVE wordt verplicht ingeschreven in het Handelsregister. Er is ook een bestuurder en een administrateur. Bij kleine verenigingen is dat vaak dezelfde persoon. Een VVE kan tientallen tot soms wel 100 of meer woningen beheren, maar soms zijn het er ook maar 2 of 3 boven elkaar. Dat zie je dan vooral bij oudere stadswoningen. Bij grotere verenigingen wordt de administratie vaak uitbesteed en de kosten daarvan zitten ook verrekend in de servicekosten.

Hoe hoog mogen servicekosten zijn

Op de vraag hoe hoog servicekosten mogen zijn is het antwoord: Zo hoog als de algemene ledenvergadering afspreekt. Er is geen grens, maar alles natuurlijk in redelijkheid. De VVE hoeft niet rijk te worden maar er moet wel genoeg reserve zijn.

Er zijn nog meer wettelijke verplichtingen voor de VVE. Zo is er de verplichting dat er een onderhoudsplan moet zijn voor het gebouw, het zogenaamde mjop of meerjaren onderhoudsplan en dat er gereserveerd moet worden voor het onderhoud.

Slapende VVE

Je hoort wel eens van een slapende vve. Dat is vaak een oude vereniging waar niets gebeurt. Daar moet je als koper oppassen, want je koopt dan iets waar de financiële zaken en vaak ook het onderhoud niet optimaal geregeld zijn. Soms moeten ze de VVE nog oprichten. Wettelijk klopt het dan vaak niet helemaal. Neem een aankoopmakelaar mee in zo’n geval.

Vereniging van eigenaren - kosten vooraf goed onderzoeken

Koop je een appartement, dan koop je een deel van het gebouw en word je mede verantwoordelijk voor het hele gebouw.

Van tevoren moet je goed nagaan of het onderhoud op peil is. Want als er net voordat jij koopt is afgesproken dat er groot onderhoud moet worden uitgevoerd waarvoor niet genoeg geld in de pot zit, kan het zomaar zijn dat jij als nieuwe koper een groot bedrag moet bijbetalen voor dat onderhoud. Dat heeft jouw voorganger dus mede bepaald. En ik kan je vertellen dat het dan meestal niet om 100 euro gaat.

Het kan ook voorkomen dat je voorganger een achterstand heeft bij de VVE, ook die kan op jouw bordje komen als je niet oppast.

Een appartement kopen? Doe goed boekenonderzoek vooraf, zodat je geen kat in de zak koopt.

Om jou als koper te helpen vragen NVM makelaars de verkoper om de VVE checklist in te vullen. Als die checklist er niet is, dan zijn de vragen erin wel nuttig voor jou als koper om te onderzoeken als je een appartement koopt.

Gratis downloads over het kopen van een appartement

Download hier het boekje: Voordat je een appartement koopt...

Als je het e-book hebt gedownload krijg je een mail met de VVE checklist.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen