Woningonderhoud - de herfstchecklist voor in en om je huis
Het is alweer oktober en ondanks het feit dat je vaak in de eerste of tweede week van oktober nog lekker buiten kunt zitten en genieten van de Indian Summer, of op z’n Hollands: de oudewijvenzomer, moet je er toch alvast aan gaan denken dat je huis en tuin klaar moeten worden gemaakt voor de donkere dagen.
Er moet dus het een en ander worden aangepakt, zowel binnen als buiten.
Werkzaamheden aan je huis in de herfst
Een lijstje wat je kunt afvinken kun je krijgen door hieronder op de link te klikken krijg je de checklist onderhoud huis, dan vergeet je in ieder geval niets!
Wil je trouwens een mooi voorbeeld van een onderhoudsplan voor je woning, klik dan even op de link hieronder van https://www.jaren30bouw.nl/, ook voor woningen van andere bouwjaren heel praktisch.
Wil je de video zien? Dat kan hieronder:
We beginnen met het huis.
Onderhoud dak en dakgoten
Allereerst natuurlijk het dak en de dakgoten. ’s Winters wil je niet de ladder op, dus doe het nu voor het te laat is.
Inspecteer je dak, liggen alle pannen vast, zijn de platte daken in orde. En maak dan de dakgoten schoon, of zorg er bij platte daken voor dat de toegang naar de regenpijp vrij is en er geen bladeren in zitten.
Controleer gelijk even of alle regenpijpen goed aangesloten zijn en heb je een regenton, misschien moet je die dan even afkoppelen.
Schoorsteen vegen en buitenverlichting
Heb je een houtkachel of open haard? Is de schoorsteen al geveegd? Laat het doen als het nodig is. Je brandverzekering maakt er een punt van als een schoorsteenbrand ontstaat door achterstallig onderhoud.
Hoe is het met de verlichting buiten? Branden alle lampen nog en heb je overal al led lampen ingezet?
Tocht en ventilatie
Kijk ramen en deuren na op kieren en tochtstrips, dat scheelt straks stookkosten. En een druppeltje olie in de scharnieren houdt roest op een afstand.
En hoe zit het met de ventilatieroosters? Die zijn ook deze winter, door het Covid virus hebben we veel geleerd over de noodzaak van frisse lucht in huis, hard nodig. Maak ze schoon en doe er eventueel nieuwe filters in.
Filters vervangen of schoonmaken
Ook kun je even naar de filters kijken van een warmte terugwin installatie of van de luchtverwarming als je die hebt. Vervang ze als ze er langer dan een jaar in zitten.
Buiten de ramen wassen is nu ook een goed idee en heb je een tuin, hark dan alvast het blad bij elkaar.
Maar eerst even naar het binnen onderhoud
Binnen wil je misschien je kledingkasten inrichten op de winter en alvast een lekker dekbed of een extra dekentje op bed.
Als je alles klaar hebt zorg je voor wat sfeer met wat leuke herfstdecoratie, kaarsjes, kussens, kortom maak het lekker cosy allemaal.
Ook is er misschien nog wat ruimte nodig om niet winterharde planten binnen te zetten. Dus kijk in de garage of de kelder of er plek is en maak anders wat plaats.
Tuin onderhoud in de herfst
Het meeste werk in de herfst vraagt je tuin.
Maak een lijstje met snoeiwerkzaamheden, want niet iedere plant of struik of heg kan op hetzelfde moment worden gesnoeid.
Wil je je tuin inrichten of herinrichten? Dan kun je binnenkort zeker aan de gang. Maak wel eerst een plan.
Dit is ook de tijd voor het planten van bloembollen, dus wil je in het voorjaar mooie bloemen in je tuin? Dan kun je nu aan de slag.
Herfst onderhoud van je gazon
Je kunt het gazon schoonmaken, graszaad, mest en zand strooien, eventueel wat turfmolm om de zuurgraad wat te helpen. De herfst is de periode om de kale plekken in je gazon opnieuw in te zaaien. Dit doe je een paar dagen nadat je het gazon hebt bemest. De bodem van de kale plekken maak je een beetje los met een kleine hark. Vervolgens zaai je de plekken in en bedek je de zaadjes voorzichtig met een dun laagje compost. Geef de ingezaaide plekken de aankomende periode af en toe wat water en in de lente is het weer helemaal strak.
Heb je een vijver, dek die dan af met gaas of een net, zodat er geen blad in valt. Rottend blad is funest voor de gezondheid van je vijver en je vissen.
Ik las dat het superleuk is om een winterhuisje voor egels te bouwen. Een bouwtekening voor het egelhuisje vind je bij de checklist.
Zoals ik al zei gaan niet winterharde planten en potplanten naar binnen en kun je laagkruipende gevoelige planten afdekken.
Ben je klaar in de tuin, geef dan je tuingereedschap een goede beurt, schoonmaken, slijpen, in de olie zetten, dan kun je er in het voorjaar weer direct mee aan de slag.
De waterleiding kan worden afgesloten, heb je een grondwaterpomp, koppel die dan af en zet m binnen of zorg in ieder geval dat die vorstvrij blijft.
De tuinmeubels kun je schoonmaken, eventueel oliën en de hoezen er overheen doen. De kussens kunnen de was in en berg je droog op in schuur of kelder.
Butaangas (Butagaz) vorstvrij bewaren
Een barbecue kun je misschien buiten laten met een hoes er overheen, haal wel de gasfles naar binnen als je butaangas of Campinggaz gebruikt. Butaangas kan niet tegen vorst, propaangas wel.
Als je dit lijstje klaar hebt ben je helemaal voorbereid op de winter. Ik hoop dat het gezellig wordt!
En bij de checklist zit ook een bouwtekening voor een leuk egelhuisje!
Checklist onderhoud huis https://digimakelaars.nl/herfstchecklist-voor-je-huis-digimakelaars/